Fabian (8) stuurde een brief aan 'de baas van Nederland'.
Fabian (8) stuurde een brief aan 'de baas van Nederland'. Foto: PR

"Beste Mark Rutte... "

Algemeen

Delft - De 8-jarige Fabian van der Steen maakt zich zorgen. Grote zorgen. Zijn school, OBS De Schatkaart, dreigt gesloten te worden.

Door Esdor van Elten

Maar Fabian laat het er niet bij zitten en heeft een brief geschreven aan niemand minder dan 'de baas van Nederland, minister-president Mark Rutte. Een actie waar zijn moeder Astrid trots op is en die zij ook wel begrijpt: "Het is voor een kind onbegrijpelijk dat zo'n beslissing genomen kan worden." Dat geldt niet alleen voor het kind trouwens. Ook Astrid vraagt zich af waarom de school van haar zoontje dicht moet: "Er zijn zoveel redenen om hem open te houden: de onderwijsinspectie is lovend en heeft gezegd dat De Schatkaart voor 'excellent' moet gaan, de gemeenteraad is unaniem tegen sluiting en de groei van de school is enorm toegenomen nu de crisis voorbij is en de bouw in de wijk Voordijkshoorn/Harnaschpolder een vlucht neemt. Ik kan hem hier ook geen goed antwoord op geven, want ook wij als ouders blijven met veel vragen zitten."

Geen groei verwacht
Waarom moet de school eigenlijk dicht? Marije Veldhuis-Van den Broek, directeur van schoolbestuur Librijn, waar De Schatkaart onder valt, is daar duidelijk over. "'Negen jaar geleden is de Schatkaart gestart vanuit de verwachting dat deze school zou groeien tot een zelfstandige school met ongeveer tweehonderd leerlingen. Dit is helaas niet gebeurd en we verwachten ook niet dat dat nog gaat gebeuren." Dat is een besluit dat met pijn in het hart genomen is, aldus de directeur. "Dit zijn geen prettige beslissingen om te nemen. Maar we doen het vanuit onze verantwoordelijkheid naar ál onze scholen. Librijn heeft al die jaren extra middelen beschikbaar gesteld. Middelen die daarom niet aan andere scholen konden worden besteed. Daar komt nu een einde aan."

Moeilijke start
De Medezeggenschapsraad laat in een persbericht weten optimistischer te zijn over de toekomstkansen van De Schatkaart: "De school heeft inderdaad een moeilijke start gehad. Nieuwbouwwijk Voordijkshoorn/ Harnaschpolder piekte veel later dan bij oprichting van de school verwacht werd door de bouwstop tijdens de crisis. Maar afgelopen jaar nam het aantal leerlingen met maar liefst met 35% toe en nog steeds worden er in de directe omgeving van de school woningen bijgebouwd. Het is daarom op zijn minst opmerkelijk dat Librijn de sluiting juist nu aankondigt terwijl het eerder altijd zei vertrouwen te hebben in de school en de verwachte groei." Wat de medezegggenschapsraad betreft is er ook op andere terreinen perspectief: In 2016 sprak de Onderwijsinspectie uit dat de school kans maakt op de beoordeling 'Excellent', een beoordeling die nog maar 1 andere basisschool in Delft kreeg!"

Open staan voor oplossingen
De voorgenomen sluiting van zo'n goede school is ook in de lokale politiek niet onopgemerkt gebleven. Eind december werd een gezamenlijke motie van PvdA, Stadsbelangen Delft, Fractie van Koppen en D66 tegen opheffing van de openbare basisschool De Schatkaart unaniem door de gemeenteraad aangenomen. "We hebben ook nog steeds goed contact met de wethouder", benadrukt directeur Veldhuis. "Als er kans is op een oplossing, dan gaan we daar graag over in gesprek."