Jij helpt mij met mijn computer, en ik bak voor jou een taart... (Foto: Flickr-Evan-Shelhamer-Frankieleon-creative-commons)
Jij helpt mij met mijn computer, en ik bak voor jou een taart... (Foto: Flickr-Evan-Shelhamer-Frankieleon-creative-commons) Foto: Esdor van Elten

Ruilkring wordt LETS Delft en omgeving

Algemeen

De Ruilkring Delft & Westland gaat na 20 jaar verder als 'LETS Delft en omstreken'. Deze naam sluit beter aan bij de landelijke term. Veel ruilkringen in Nederland zijn bekend als LETS kringen. Daarnaast worden steeds meer mensen lid vanuit de regio, die verder gaat dan alleen het Westland. Ook mensen uit bijvoorbeeld Rijswijk, Leidschenveen-Ypenburg en Pijnacker worden lid.

Door Martin Groen

LETS is overgewaaid uit Canada en is nu ook hier een groot succes. Maar wat betekent LETS eigenlijk? Corina Hagenaars van LETS Delft en omstreken legt uit: "LETS staat voor Lokaal Economisch Transactie Systeem. Er kan van alles 'geruild' worden, van het plakken van een fietsband, tot lessen in internet of het boek dat je uitgelezen hebt. Via LETS Delft en omstreken kun je eten bij de kok thuis. En dat kost je dus niets. Dat wil zeggen: er komt geen euro aan te pas."

Eentjes
In de ruilkring worden diensten of producten verhandeld met gesloten beurzen. Je betaalt in zogenaamde 'eentjes', een symbolische eenheid die de onderlinge uitwisseling bevordert. Bijna iedereen doet wel eens iets voor iemand anders. Een vriendendienst heet dat dan. Vaak is het lastig om iets terug te doen als iemand je helpt. Als je lid wordt van LETS Delft en omstreken is dat geen enkel probleem meer. Je betaalt namelijk 'eentjes' voor de klus en de klusser kan met die 'eentjes' bij iemand anders weer diensten of goederen kopen. Sommige mensen worden lid omdat ze niet veel geld hebben, anderen spreekt het concept erg aan. Ook zijn mensen lid geworden omdat ze graag koken en het gezellig vinden dat anderen daarvan genieten. Door lid te worden kun je iets voor elkaar betekenen en je kwaliteiten en talenten benutten, zonder dat er geld aan te pas komt. Net als bij andere verenigingen betalen alle leden een jaarlijkse contributie. Deze contributie bestaat deels uit euro's en deels uit 'eentjes'. Hiervan worden verenigingskosten zoals portokosten, kopieerkosten en huur van zaalruimte betaald. In de ruilkring van LETS Delft en omgeving hebben de mensen weer op ouderwetse wijze zorg voor elkaar. En je leert nog een heleboel leuke mensen kennen ook!

Nieuwe naam
De Ruilkring Delft & Westland bestaat al sinds 1997 en voorziet dus al ruim 20 jaar in een behoefte. Toch zijn er nog steeds inwoners die nog nooit van de ruilkring hebben gehoord. Daar willen de leden verandering in brengen. Want hoe meer mensen meedoen, hoe interessanter en leuker het wordt om diensten en goederen te ruilen. Eind 2017 is besloten om de naam te veranderen en aan te sluiten bij de landelijke term LETS. Voor deze regio dus LETS Delft en omstreken. Momenteel zijn er circa 75 leden. Je kunt met hen en met LETS Delft en omgeving kennismaken op de tweemaandelijkse samenkomsten. De eerstvolgende samenkomsten zijn op 17 februari in 's-Gravenzande en op 1 maart in Delft. Bel voor het adres en voor nadere informatie naar Corina Hagenaars via 06-42661308.