De Oostpoort in het licht... (Foto: PR)
De Oostpoort in het licht... (Foto: PR)

"Zo'n mooi gezicht is het geld zeker waard"

Algemeen

Delft - De Oostpoort, toch één van de visitekaartjes van Delft, was op de avond van 17 januari een poosje prachtig verlicht. Een actie van Martin Stoelinga en Onafhankelijk Delft: "Dit is toch een prachtig gezicht?"

Veel steden in Europa zetten hun bepalende gebouwen 's avonds in het licht. Dat bracht Martin Stoelinga op het idee om dat ook in Delft te doen. "We hebben hier toch prachtige gebouwen zoals het stadhuis en de Oostpoort?" Vooral die laatste leent zich daar uitstekend voor, vindt de voorzitter van Onafhankelijk Delft: "een gebouw met historie en letterlijk en figuurlijk de toegangspoort naar Delft." Stoelinga's voorstel kreeg bijval: De gemeenteraad nam in december 2016 een motie aan om de Oostpoort te verlichten. Maar de uitvoering bleef uit. "Eigenlijk zou de verlichting al in het eerste kwartaal van 2017 gerealiseerd worden. Maar nu, haast een jaar later, is die er nog niet", aldus Stoelinga. Vandaar dat hij besloot dan zelf maar de daad bij het woord te voegen, nu het 's avonds nog lang donker is: "Samen met een bedrijf dat gespecialiseerd is in verlichting van evenementen zoals concerten hebben we een proefopstelling gemaakt." En het resultaat mag er zijn: "we hebben veel positieve reacties gekregen."

Prijskaartje
Eén van de redenen dat het zo lang duurde was dat de huurster van het pand er tegen was. Inmiddels staat het pand leeg, maar uiteraard moet er met een nieuwe huurder wel overeenstemming bereikt worden. Stoelinga heeft daar wel vertrouwen in. Uiteraard hangt aan de verlichting ook een prijskaartje: Ruim 41.000 euro om alles aan te leggen en daarna zo'n 7500 euro per jaar aan onderhoud. Daar is niet iedereen het mee eens, maar Stoelinga is overtuigd: "We zijn een toeristenstad. Dan moet je je ook als zodanig presenteren, en dan is dit het geld zeker waard." Volgens Stoelinga is inmiddels toegezegd dat de permanente verlichting nog voor kerst 2018 gerealiseerd is.