de overzetters zingen en klappen het Afrikaanse kikkerlied. (Foto; PR)
de overzetters zingen en klappen het Afrikaanse kikkerlied. (Foto; PR) Foto: PR

Geef je op en help de padden de weg over

kijk op de wijk

Over een week of zes gaan de padden weer op pad. Maar vaak is het niet gemakkelijk en zelfs gevaarlijk voor deze dieren om naar hun voortplantingsplaats te trekken.

De Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging afdeling Delfland (KNNV) zoekt daarom minimaal 250 mensen om op verschillende locaties deze dieren over te zetten. De locaties liggen in Delfgauw, Delft, Leidschenveen, Nootdorp, Pijnacker, en Ypenburg, maar ook in de wijdere omgeving zoals Bergschenhoek. De KNVV zet op vele plekken in Delfland in de periode tussen half februari en begin april weer padden, kikkers en salamanders over tijdens de jaarlijkse voorjaarstrek van winterverblijf naar voortplantingsplaats. Dat doet deze vereniging omdat heel veel van deze beschermde dieren in het voorjaar worden doodgereden door het (auto)verkeer. Geschat wordt dat zonder hulp van paddenoverzetters ongeveer 1.500 à 2.000 amfibieën elk voorjaar een vroegtijdige dood sterven wanneer zij tijdens hun trektocht de wegen en straten oversteken. Dit aantal loopt gedurende de rest van het jaar (zomer- en herfstmigratie) op tot ca. 5.000.

De werkzaamheden houden in:
één vaste avond per week helpen bij het overzetten
amfibieën die op de weg of straat lopen met de hand overzetten
levende en dode dieren tellen en noteren
zo nodig informatie geven aan passanten via een folder
de resultaten melden

De periode en tijden:
vanaf half februari tot begin april één avond per week
van 19.00 (begin van de schemering) tot ± 22.00 uur
(natuurlijk kunnen enthousiaste deelnemers of verenigingen meerdere avonden voor hun rekening nemen)

Ter ondersteuning ontvang je:
handleiding met instructies, plattegrond en overige informatie
folders voor belangstellenden
zaklamp en/of reflecterend vest (beperkt beschikbaar)

Overigens is het weer een belangrijke factor bij de paddentrek. Op de site van het KNMI (www.knmi.nl) kun je een gedetailleerde weersverwachting vinden. Aan het einde van de actie worden de resultaten besproken tijdens de afsluitingsbijeenkomst op zaterdag 13 mei. Ook ouders met kinderen of verenigingen zijn welkom. Je kunt je opgeven bij Geert van Poelgeest (015) 261 00 48; 06 - 33001742 of email: afdelingDelfland@knnv.nl. www.knnv.nl/afdelingDelfland.