(Foto: PR)
(Foto: PR) Foto: PR

Lionsclub actie geeft letterlijk zicht op een toekomst

kijk op de wijk

Ypenburg - Donderdag 18 januari februari hebben Martha Groot en Lydia Schinkelshoek namens Lionsclub Ypenveen 124.790 Douwe Egberts punten overhandigd aan Ton van Schie van Voedselbank Haaglanden.

Een prachtige opbrengst!, vindt de club. "We hebben gedurende de maand december een inzamelingsactie gehouden in Leidschenveen en Ypenburg en daar is goed op gereageerd. Dankzij deze opbrengst zullen er 250 pakken koffie verstrekt worden aan cliënten in Ypenburg en Leidschenveen van Voedselbank Haaglanden." Tegelijkertijd met de inzamelingsactie hielden de Lions ook inzamelingsactie van 'Vreemd en Oud geld'. Deze actie leverde € 1000. op. Dit bedrag kwam mede tot stand doordat de Stichting Wilde Ganzen het bedrag met 50% verhoogt. De opbrengst van de 'Vreemd en Oud geld' actie komt ten goede aan de stichting Fight for Sight van de Lions. En van dit bedrag kunnen ongeveer 33 staaroperaties worden verricht in ontwikkelingslanden.

Tegen blindheid
Fight for Sight The Netherlands is een stichting van Lions International MD 110 Nederland. Een Engelse naam vanwege de contacten met vooral Engelstalige ontwikkelingslanden. Fight for Sight en Wilde Ganzen werken samen aan de strijd tegen onnodige blindheid. De wereld telt naar schatting 39 miljoen blinden, van wie de helft door staar, en 246 miljoen mensen met een visuele handicap van wie 43% geholpen kunnen worden met een bril. Jaarlijks groeit dat aantal met 2 miljoen mensen. Bij 80% van de volwassenen is sprake van onnodige blindheid, die te behandelen is of voorkomen had kunnen worden. 90% van alle kinderen met een visuele handicap gaat niet naar school. Werkeloosheid onder jonge blinden en slechtzienden is zeer hoog.

Rendabel
Het voorkomen van blind- of slechtziendheid is dan ook een van de meest rendabele vormen van hulpverlening. Dat doet Fight for Sight onder meer door financieren van oogoperaties, het voorzien in low-vision hulpmiddelen, met name bij kinderen, zoals bijvoorbeeld een loep of leesplankje, de ondersteuning van outreach programma's, waarbij patiënten in afgelegen gebieden geholpen kunnen worden, de ondersteuning aan schoolscreeningsprogramma's en zo nodig het verstrekken van brillen, en het uitvoeren van programma's voor maatschappelijke integratie van visueel gehandicapten. In totaal zijn er in de 48 jaar dat de stichting actief is al meer dan 263.000 staaroperaties gefinancierd.
Lionsclub Ypenveen bedankt alle gevers voor hun bijdrage aan deze acties!