Wat ik zeggen wil...

vaste rubrieken

Participatie
Sinds 2015 is de Participatie wetgeving van kracht. Dit heeft ook te maken met het feit dat ouderen (soms ongewild) langer in hun eigen woning moeten blijven. En daarom afhankelijk zijn van kinderen, familie of mantelzorgers. Sommige ouderen willen het liefst zo lang mogelijk thuis blijven wonen, zo ook mijn ouders. En dat doen ze voortreffelijk goed mag ik wel zeggen. Mede ook dankzij thuiszorg en niet in het minst mijn broer en ik. Maar dat zij "betaalbare woningen" claimen daardoor en anderen geen mogelijkheid geven om een huis te krijgen vind ik te ver gaan. Als er dan uiteindelijk geen andere optie is dan een Verzorgingshuis, laten we dan realistisch zijn in wat deze instellingen dan te bieden hebben aan deze ouderen? Onderbetaald en ondercapaciteit van personeel en bovenal geen enkele menselijke sociale aandacht, want daar hebben deze toppers geen tijd voor. Ik stel voor om aan uw buurvrouw nog eens te vragen wat zij echt wil! En misschien kan u als naaste buur meer bijdragen dan u denkt.

Anja Cinjee - Delft

Avalex
Middels een label aan de afvalbak, die klaar stond voor het ophalen huisvuil, liet Avalex weten dat binnenkort het z.g. restafval zelf naar een ondergrondse container gebracht zal moeten worden. Al enkele bewoners van de straat die ik sprak waren zeer ontstemd hierover. Het moet eerst maar eens juridisch goed uitgezocht gaan worden c.q. aangetoond dat men hiertoe verplicht kan worden. Gezien ook dat er zo'n 340 euro per jaar per huishouden betaald wordt voor ophalen huisvuil. Mobiel beperkten, ouderen etc. moeten dat, zelf wegbrengen, dan maar door mantelzorgers of thuiszorgmedewerkers laten doen, liet wethouder Harpe enige tijd terug weten. Die taak van Avalex zelf kan toch zomaar niet op thuiszorgmedewerkers afgeschoven worden. Dat zal niet in de taakomschrijving van de thuiszorg staan.
Ook de mantelzorger zal daartoe niet verplicht kunnen worden. Ik vraag mij af welke partijen in de gemeenteraad akkoord zijn gegaan met deze gang van zaken ?
Wie vertegenwoordigt de belangen van de burger nog in die gemeenteraad? In deze zaak in elk geval niet de partij van wethouder Harpe.
Met de gemeenteraadsverkiezingen voor de deur moeten we maar eens goed uitzoeken welke partij er nog werkelijk voor de burger opkomt en of deze gang van zaken bij Avalex zomaar aan de burger opgelegd kan worden. Zelf afval scheiden en het "restafval "zelf wegbrengen en de burger daar nog dik voor laten betalen ook! Wordt wakker gemeenteraad, binnenkort mag diezelfde burger weer gaan stemmen.

D.M. Van Oudenbosch Delft

Fietspad
Er zijn gemeenteraadsverkiezingen in aantocht, ook in Midden-Delfland. Als regelmatige fietsforens over het Octave de Coninckpad heb ik voor de partijen in deze gemeente een suggestie: Zet a. - omdat er niet eens verlichting op dit pad is - milieuvriendelijke verlichting van dit pad op uw programma. Dat past bij Citta Slow.
Laat b. de brommers op Abtswoude rijden, samen met de auto's. Waarom moeten gezonde verplaatsers in de stank van brommers rijden?
Haal c. tenslotte de maximumsnelheid omlaag op Abtswoude van 60 naar 30 of 40 km/h met name op het gedeelte waar auto's, motoren en fietsers en wandelaars allemaal van hetzelfde smalle weggetje gebruik moeten maken. Misschien dat dat ook helpt om het sluipverkeer terug te dringen op deze weg die nog altijd in de spitstijden veelvuldig als sluipweg worgt gebruikt, terwijl er verderop een A4 ligt, Ik wens de partij(en) die dit als programmapunt meenemen, een goede uitslag op 21 maart.

F.M. Boon, Delft