Microscoop van Antoni van Leeuwenhoek. (Foto: Rijksmuseum Boerhaave)
Microscoop van Antoni van Leeuwenhoek. (Foto: Rijksmuseum Boerhaave)

Delft levert pronkstukken

Algemeen

Delft - In de verkiezing 'Het Pronkstuk van Nederland', georganiseerd door omroep AVROTROS, scoort het Delftse erfgoed goed.

Bij de laatste tien nominaties zijn maar liefst vier Delftse pronkstukken vertegenwoordigd; één in iedere categorie. In de categorie Erfgoed wist Delfts Blauw net niet door te dringen tot de finale, en in de categorie 'kunst' moest het Meisje met de Parel van Johannes Vermeer het afleggen tegen de Nachtwacht van Rembrandt. Maar De microscoop van Antoni van Leeuwenhoek is wel doorgedrongen tot de laatste drie. En Delftser kan het niet. Het eenvoudige ontwerp - één van de belangrijkste Nederlandse uitvindingen - laat zien waar het in de wetenschap om draait: nieuwsgierigheid, creativiteit en doorzettingsvermogen. Met zijn microscoop ontdekte van Leeuwenhoek in 1673 een compleet nieuwe wereld en zag als eerste bacteriën. Voor zover bekend zijn er 11 Leeuwenhoek-microscopen bewaard gebleven. Rijksmuseum Boerhaave in Leiden heeft er vier in de collectie.
Delfts Blauw haalde de finale dus niet, maar Directeur Janelle Moerman is trots dat het wereldberoemde Delftse aardewerk de top drie gehaald heeft. "Het is nog steeds een van de meest succesvolle exportproducten van Nederland. En iets waar de gehele stad Delft trots op kan zijn. Hier wordt het beroemde ambachtelijke aardewerk al eeuwenlang geproduceerd. Door de hoge kwaliteit die wereldwijd wordt gewaardeerd, heeft het zelfs haar naam eraan weten te geven! Dat Delfts Blauw tot de top 3 van de categorie Erfgoed behoort, vind ik daarom zeer terecht en is een erkenning voor de stad Delft." Bij het ter perse gaan van deze krant was de uiteindelijke uitslag, waar op vrijdagavond over gestemd werd, nog niet bekend. Maar hoe dan ook kan Delft trots zijn.