De KIA Niro, de best verkochte hybride auto in Nederland.
De KIA Niro, de best verkochte hybride auto in Nederland.

KIA vergroot marktaandeel met verkooprecord

Algemeen

Het jaar 2017 was het beste Europese jaar ooit voor het Zuid-Koreaanse merk KIA. De verkoop steeg ten opzichte van 2016 met maar liefst 8,5 procent.

Dankzij vier nieuwe modellen was de groei in Nederland ruim 24 procent. Met 4.527 stuks is de KIA Niro zelfs de best verkochte hybride auto in Nederland. Hiermee heeft de KIA Niro een grote bijdrage geleverd aan het verkoopsucces.
De nieuwe modellen zijn: de compacte crossover Rio in het B-segment, de compacte Picanto in het A-segment, de Stonic als hatchback in het B-segment en de Stinger, de fastback Gran Turismo. Ook de verkoop van hybride en elektrische modellen droeg bij aan het succes.
De nieuwe generaties populaire compacte modellen Rio en Picanto kregen gezelschap van nieuwe modellen in segmenten waarin KIA nog niet actief was. De Stonic is nu al een sterke verkooptopper voor KIA, terwijl de Stinger met z'n looks èn prestaties indruk maakt op klanten.

Bestsellers
In Nederland ziet de top vijf van best verkochte KIA-modellen er als volgt uit: op plaats één staat de Picanto met 9.896 stuks, gevolgd door de hybride Niro met 4.527 verkochte exemplaren, de Sportage waar 3.019 exemplaren van zijn verkocht, gevolgd door achtereenvolgens de Rio en cee'd met respectievelijk 3.018 en 1.333 verkochte exemplaren.
De KIA Sportage behoudt z'n toppositie als bestseller in het Europese KIA-gamma. De verkoopaantallen waren 131.783 in 2017. De Rio eindigde op de tweede positie, na de introductie van de nieuwe generatie in het eerste kwartaal van 2017. De verkoop groeide van 68.580 in 2016 naar 72.688 in 2017, en dat is een toename van 6 procent.
De cee'd-familie bestaat uit een vijfdeurs hatchback, een sportswagon en een driedeurs pro-cee'd. Hiervan verkocht KIA 72.105 exemplaren. En de nieuwe Picanto, ook in het eerste kwartaal van 2017 geïntroduceerd, eindigde op een vierde plaats en liet met 63.145 exemplaren een nieuw verkooprecord noteren. Een groei van 14,3 procent ten opzichte van 2016.

Hybride en elektrisch
Hybride en elektrische modellen spelen dus ook een steeds belangrijker rol in het modellengamma. In 2017 is de verkoop bijna verdrievoudigd, onder meer door de introductie van twee nieuwe plug-in hybrides en de steeds populairder Niro, de hybride crossover. Feit is dat nu al bijna één op de tien in Europa verkochte KIA-modellen een (deels) elektrische aandrijflijn heeft. Deze trend groeit in de komende jaren verder en auto's met een alternatieve aandrijflijn zullen een belangrijke bijdrage gaan leveren aan het bereiken van het doel voor de middellange termijn: de verkoop van een half miljoen auto's per jaar in Europa. Op dit front is de uitbreiding van de Optima-familie met de Sportswagon plug-in hybrid echt een hoogtepuntje.

Hybride succes
Modellen met een alternatieve aandrijving hebben in 2017 een recordjaar gehad. In het eerste volledige kalenderjaar van de Niro, werden 30.986 exemplaren van deze hybride crossover verkocht, waarvan de eerder genoemde 4.527 in Nederland. Van de onlangs in Nederland geïntroduceerde KIA Niro Plug-in Hybrid verkocht KIA in Europa in totaal 2.888 exemplaren. De Soul EV noteerde in Europa een record met 5.718 exemplaren: een toename van 28,5 procent ten opzichte van 2016.