Makelaarskantoren zijn ook een vertrouwd beeld in de binnenstad.
Makelaarskantoren zijn ook een vertrouwd beeld in de binnenstad.

'Door de snelle verkoop, zullen de prijzen ook steeds meer opschuiven'

Algemeen

DELFT - Staat er momenteel een huis te koop, dan is dat vaak ook snel weer verkocht. In de huidige woningmarkt is er veel vraag en relatief weinig aanbod. Een tweetal factoren zorgen voor deze situatie.

Het vertrouwen in de economie is bij de consument toegenomen. En dus ook bij de belangstellenden in het kopen van een huis. De lage rentestand speelt daar natuurlijk ook een belangrijke rol bij.

Lijn zet zich door
"De verwachting is, dat dit zich doorontwikkelt", zegt makelaar Ronald Roepman van het gelijknamige kantoor in de Delftse binnenstad, dat momenteel vijftien woningen in het aanbod heeft. "Omdat we die zo snel kunnen verkopen", zegt hij over dat laatste gegeven. "Een gevolg is wel, dat de prijzen ook steeds zullen blijven opschuiven. Dat kan voor de groep starters op de woningmarkt vervelende gevolgen hebben."

Doorloopsnelheid
Het zijn de verkopers die vooral welvaren bij deze situatie. Ondanks dat de prijzen hoger komen te liggen, zijn meer mensen bereid om te kopen. Hierdoor is er in de bovenste lagen een vrij grote doorloopsnelheid. Moeilijker ligt het, de makelaar gaf het al aan, voor de groep starters. "Waar de doorstromers goed weg komen, wordt het gat voor de starters vanwege de hogere prijzen steeds groter", zegt hij.

Verstrekkingsnorm
"Bovendien is bekend gemaakt dat de banken de verstrekkingsnorm naar beneden hebben gebracht, waardoor je slechts 100 procent van de marktwaarde mag lenen. Er is dus minder te lenen en voor starters met een lager salaris is dat niet gunstig."
De verwachting van Ronald Roepman is dan ook, dat die groep vooral randgemeenten op zullen zoeken. Met wijken waar de woningen betaalbaarder zijn. "Rijswijk bijvoorbeeld, want als een starter hier op een woning blijft hopen, dan zal hij somber gestemd raken."

Aankoopservice
Als manier om vooral die groep tegemoet te komen, heeft dit makelaarskantoor, net zoals vele andere de service van aankoopmakelaar. "Wij kunnen sneller op dingen inspelen", zegt hij. "Na het inventariseren, het maken van een woonwensenprofiel, kunnen wij in het digitaal NVM systeem de nieuw aangemelde woningen direct zien. Dat aanbod is heel actueel en we kunnen voor de starter op heel korte termijn contact opnemen met de collega-makelaar", aldus Roepman.

Regionale verschillen
De goede verkoopcijfers gelden voor het overgrote deel, namelijk 97 procent van de gemeenten. Daar steeg het aantal woningverkopen tot boven het niveau van vóór de economisch malaise. Toch zijn en blijven er, ondanks een zich goed herstellende woningmarkt, grote regionale verschillen. Liggen die verschillen op prijsniveau, dan kan zoals Ronald Roepman aangaf de starter dáár z'n slag slaan.