Het dak van het Stadskantoor is nu nog leeg, maar in de toekomst zullen zo'n 300 zonnepanelen hier nuttig werk verrichten.
Het dak van het Stadskantoor is nu nog leeg, maar in de toekomst zullen zo'n 300 zonnepanelen hier nuttig werk verrichten. Foto: Koos Bommelé

Het Stadskantoor Delft kleurt blauw

Algemeen

DELFT – Delft is de stad van innovatie, maar veel daarvan ontgaat het grote publiek. Geert van Grootveld wil dat veranderen. Hij trakteert lezers van Delft op Zondag maandelijks op feitjes over het gelukkige huwelijk tussen Delft en innovatie.

Door: Geert van Grootveld

Laten we beginnen met een eenvoudig rekensommetje. De zon produceert een geweldige hoeveelheid energie. In 24 uur valt er net zoveel energie op aarde als wat wij met 7 miljard mensen in één jaar aan energie gebruiken. Als we in staat zijn om maar 1 procent van deze zonne-energie te gebruiken, dan hebben we al meer dan voldoende om in al onze energiebehoeften te voorzien. En we hebben geen aardgas, kolen of aardolie meer nodig.

We moeten er wel wat voor doen. Bijvoorbeeld door zonne-energie om te zetten in elektriciteit. Het principe om dit te doen werd al in 1839 ontdekt door Edmond Becquerel. Maar het duurde ruim 100 jaar voordat de ontwikkeling van het zonnepaneel pas goed op gang kwam. Er wordt nu in de hele wereld erg veel onderzoek uitgevoerd om de efficiency van de zonnepanelen te verbeteren en om de kosten te verlagen. En met groot succes! Door Richard Swanson is geanalyseerd dat bij elke verdubbeling van de productie de prijs van zonnepanelen met 20 procent daalt. Deze zogenoemde wet van Swanson betekent één groot succesverhaal. De prijs zakt. Bedrijven en burgers worden enthousiaster om een paneel aan te schaffen. Daardoor zakt de prijs nog verder. Het enthousiasme wordt nog meer aangewakkerd. De verkopen nemen toe. De prijs neemt nog verder af.

Op steeds meer plaatsen in de wereld ontstaan er gebieden waar de prijs van zonnestroom gelijk of lager is dan de stroom die met fossiele brandstoffen wordt opgewekt. En deze gebieden worden talrijker en ze worden ook groter. Feitelijk is de prijs van kolenstroom nog te laag, omdat de kosten voor het verwijderen van CO2 niet in deze prijs is opgenomen. Als dat wel zou gebeuren dan zou zonnestroom allang het goedkoopst zijn.
Ook voor Nederland en dus ook voor Delft is de situatie niet ver meer weg dat zonnestroom concurrerend is. Door zonnepanelen aan te schaffen leveren we een belangrijke bijdrage aan het oplossen van het klimaatprobleem en het kan ons zelfs geld opleveren.

Je kunt op jouw eigen dak zonnepanelen plaatsen. Maar je kunt je ook aansluiten bij een collectief initiatief. In 2017 is in Delft de coöperatie Deelstroom Delft opgericht. Deze enthousiaste organisatie heeft tot doel om de verduurzaming van Delft te bevorderen. Het eerste project is het plaatsen van ongeveer 300 zonnepanelen op het dak van het Stadskantoor Delft. Deelnemende leden worden mede-eigenaar van deze zonnestroominstallatie, die voor ongeveer 25 huishoudens de elektriciteit oplevert. De Gemeente Delft heeft het dak van het stadskantoor hiervoor beschikbaar gesteld.

Het Stadskantoor is al voorzien van verwarming en koeling met een koude/warmte-opslag. Ook is het voorzien van een verlichtingssysteem dat door daglicht gestuurd wordt. Dus wanneer er veel zonlicht van buiten komt dan draait de kunstmatige verlichting op een laag pitje. Daarentegen is het verlichtingssysteem in donkere dagen veel actiever. Er is altijd voldoende licht.
Door ook zonnepanelen aan te leggen krijgt het Stadskantoor Delft nog meer duurzaamheidswaarde.