Arjan Kuiper van Lootjestrekken.nl overhandigt de cheque aan Carice en haar knuffel 'aap'.
Arjan Kuiper van Lootjestrekken.nl overhandigt de cheque aan Carice en haar knuffel 'aap'.

Lootjestrekkers doneren voor goed doel

Algemeen

DELFT - De kans is groot dat u voorafgaande aan de feestdagen geen lootjes uit een stoffige hoed trok, maar via www.lootjestrekken.nl. Bezoekers van deze website konden hier vorige maand op een banner klikken en doneren voor Stichting Haarwensen. En dat deden ze.

Op die banner was een foto te zien van Carice Gaasbeek. Het 8-jarige meisje uit Wijk bij Duurstede hoorde in augustus vorig jaar dat ze kanker had. Die ziekte wordt nog steeds met chemotherapie bestreden. Met al gevolg dat haar haren uitvallen. Via haar oncoloog kwam ze terecht bij Stichting Haarwensen. Die organisatie zorgt ervoor dat kinderen die door een medische behandeling hun haren verliezen een pruik van echt haar krijgen. Die kreeg Carice ook. Het eindresultaat, een blije Carice met een mooi nieuw haarstuk, werd gefotografeerd. En die foto verscheen in december dus op Lootjestrekken.nl, met het vriendelijke verzoek ook een donatie voor de Stichting Haarwensen te doen.
Carice, haar broertje, haar moeder en tante waren daarom afgelopen woensdag naar Delft gekomen, waar Lootjestrekken.nl is gevestigd. Hier mocht ze de cheque in ontvangst nemen. De decemberactie leverde een mooi bedrag op van 5708 euro voor Stichting Haarwensen. "Daar zijn we hartstikke blij mee", reageerde Angela Gaasbeek, de moeder van Carice. "Hoe meer kinderen met de pruiken van Stichting Haarwensen kunnen worden geholpen, hoe beter. En met zo'n bedrag kunnen nog meer kinderen worden geholpen. Super."

Slechte film
Het was alsof het gezin van Carice zo'n half jaar geleden, toen bij haar kanker werd geconstateerd, opeens in een slechte film belandde, vertelt haar moeder. "Opeens staat alles op z'n kop." Ze werd behandeld met chemotherapie en al gauw vielen haar haren uit. "Toen ze die pruik kreeg, leefde ze echt even op", weet Angela nog. "Ze zag er weer uit als een echt meisje. Heel bijzonder." En, ook prettig: ze werd niet meer nagekeken. Ook komende tijd krijgt ze meerdere behandelingen met chemo. "Ze is heel dapper", zegt haar moeder. "Het heeft allemaal een forse impact, maar ze doorstaat het heel knap. We zitten de rit nu uit en proberen ondertussen veel leuke dingen te doen."

Arjan Kuiper van Lootjestrekken.nl kijkt met een goed gevoel terug op de actie. "Dit is het tiende jaar op rij dat we in december een goed doel koppelen aan onze website", vertelt Kuiper. "Het is altijd een goed doel dat iets voor kinderen doet. Het leek ons mooi dit keer iets voor Stichting Haarwensen te doen. Het is een behoorlijke investering zo'n pruik te maken. Alleen het maken ervan kost al zo'n 1500 euro."

Het bedrijf achter Lootjestrekken.nl is nu zo'n vier jaar in Delft gevestigd, aan de Kampveld 1. Het bedrijf begon al in 2001, toen Arjan Kuiper en zijn familie enige moeite hadden een moment te plannen waarop de familie bijeen kon komen om lootjes te trekken. Samen met zijn compagnon Rob den Breejen maakten ze een website waarop iedereen gewoon achter de computer een lootje kon trekken. "De opzet was toen nog heel simpel. Maar al in het eerste jaar hadden we 70000 gebruikers. En elk jaar werd het beter bezocht. Totdat het over de miljoen gebruikers ging. Toen ging het wel uit de hobbysfeer. In 2014 zijn we gestopt met websites bouwen en hebben we ons gefocust op deze website, die vorig jaar al 2,5 miljoen gebruikers had." Het concept is inmiddels ook over de grenzen gegaan. En met succes. Vorig jaar trok www.drawnames.com 5 miljoen bezoekers. En dat is, zegt de eerste gebruiker er zelf over, 'best leuk'...