Latoya Meuris bekijkt haar eigen werk en ziet dat het bíjna helemaal goed is.
Latoya Meuris bekijkt haar eigen werk en ziet dat het bíjna helemaal goed is.

Twee jaar schilderen voor één grote Disney-muur

Algemeen

RIJSWIJK-BUITEN - Je kan een leuk Disney-behangetje zoeken. Of een grote Dinsney-print laten drukken. Maar je kan natuurlijk ook al die Disney-figuren zelf op je muur schilderen. Dat laatste deed Latoya Meuris (36).

Door: Jesper Neeleman

Twee jaar lang was ze met dit omvangrijke schilderij op haar zolderverdieping in de weer. Ze schilderde de figuren, ze heeft geen idee hoeveel het er zijn, met plakkaatverf op de muur. Waarom? Voor die vraag moeten we even terug in de tijd.
"Als kind keek ik al graag naar Disney-films", vertelt ze. "Dat waren die wat oudere films, zoals de kleine Zeemeermin en Belle en het Beest. Dat zijn mijn favoriete films. Ik vind die oudere en oorspronkelijke Disney-films veel leuker dan die nieuwe 3D-films. Als je bijvoorbeeld ziet hoe ze toen die onderwaterwereld van de Zeemeermin hebben getekend; zó mooi. En ontzettend knap." Ze groeide op in een creatief gezin, met een moeder die vaak tekende. Latoya volgde haar voorbeeld. Ze ging als klein meisje de kleine Zeemeermin teken. Eindeloos vaak. "Ik kan Ariël nog steeds uit m'n hoofd tekenen." Ook Jasmine van Aladdin werd dikwijls nagetekend. Op latere leeftijd spitste ze zich toe op het tekenen van Japanse animatie.

Kale witte wand
Ruim twee jaar geleden verfde ze eens een Disney-figuur op een kale witte wand in de keuken van de nieuwbouwwoning in Rijswijk-Buiten, waar ze al vier jaar met haar man woont. Het resultaat van die schildering kon haar wel bekoren. Zo ontstond het idee dit ook op zolder te doen, waar een complete wand nog maagdelijk wit was. Latoya nam de kwasten ter hand en ging aan de slag. "Ik heb voor dit project wel een projector gebruikt", bekent ze. Dat is niet haar stijl. Maar het was met zo'n grote schildering anders geheid misgegaan, met verkeerde verhoudingen tot gevolg, verwachtte ze. "Het lastige hieraan was om de posities te bepalen. Wat zet ik waar?" Ze projecteerde de figuurtjes op de muur, schetste deze daarna met potlood en schilderde het vervolgens in" En als ze met het kleuren begon, moest ze dit gedeelte vervolgens ook afmaken. "Want je krijgt anders nooit meer exact dezelfde mengkleur." Dus gebeurde het weleens dat ze al na enkele minuten geen zin meer had om te schilderen, maar alsnog een halve zondag noodgedwongen door moest schilderen. In totaal was ze er dus twee jaar mee bezig. "De ene keer was ik er het hele weekend druk mee, maar het gebeurde ook dat ik er twee maanden niets mee aan deed. Ik had er ook geen haast mee. Ja, op een gegeven moment nam ik mezelf voor het voor 2018 af te ronden. En dat is gelukt."

Tevreden
Ze geniet dagelijks van haar eigen werk. "Het verven was hartstikke leuk, maar ik vind het ook leuk om er met een tevreden gevoel naar te kijken. Dat doe ik bijvoorbeeld als ik hier op de loopband sta, of als ik op zolder een boek lees. Wat ik denk als ik ernaar kijk? Dat het toch allemaal is gelukt. En dat ik tevreden ben. Althans, over één figuurtje niet. Daar erger ik me aan. En dat vertel ik dan ook aan iedereen die ernaar kijkt. Ik blíjf het zien en ik zal het ook altijd blijven zien. Maar het is geen optie om erover heen te gaan verven, dan wordt het er niet mooier op. Gelukkig zien anderen het niet. Die zeggen dat ik me er niet druk om moet maken." Ook wij speuren lange tijd naar die ene onvolmaaktheid, maar vinden 'm niet. "Gelukkig", zegt Latoya opgelucht. Het blijkt om Belle te gaan. "De verhoudingen kloppen gewoon niet", zegt ze. "Ik denk dat die projector tijdens het maken is verschoven."

Hobby
Het schilderen en tekenen is voor haar nu vooral een hobby. Ze twijfelde na haar middelbare schooltijd nog wel even om naar de kunstacademie, om uiteindelijk van haar hobby haar beroep te maken. Ze koos uiteindelijk toch voor de vertaalacademie. Momenteel verdient ze de kost met vertalen en ze schrijft zelf ook boeken. Dat deed ze al toen ze 16 jaar was. "Toen heb ik m'n eerste voltooide roman naar een uitgever gestuurd. Die wilde het niet uitgeven, maar motiveerde me wel om hiermee door te gaan."

Drie boeken
Dat deed ze. Zo schreef ze de fantasy-trilogie Yougian, die in de fantasykringen goed werd en wordt verkocht. De eerste twee delen zijn al in de herdruk. Dit jaar komen drie verschillende boeken van haar uit, bij drie verschillende uitgevers. "Ik vind het leuk om voor mijn boeken zelf werelden te verzinnen en creëren, waarin de door mij verzonnen karakters en fabelachtige wezens leven. En die karakters probeer ik zelf ook te tekenen." En als ze niet tekent, schildert, schrijft, schetst of vertaalt? "Dan speel ik gitaar en ik zing ook. Ja, ik ben wel een creatief typetje..."