Het is mooi om in een historische stad met een gloednieuwe Spoorzone te wonen, waar dit weekend groots wordt gevierd dat de grootste bouwprojecten zijn afgerond. Maar we krijgen het allemaal niet cadeau. Delft is op het gebied van woonlasten de duurste stad om te wonen.  (foto: Willem de Bie)
Het is mooi om in een historische stad met een gloednieuwe Spoorzone te wonen, waar dit weekend groots wordt gevierd dat de grootste bouwprojecten zijn afgerond. Maar we krijgen het allemaal niet cadeau. Delft is op het gebied van woonlasten de duurste stad om te wonen. (foto: Willem de Bie) Foto: Willem de Bie

Delft weer de duurste woonstad

Algemeen

DELFT – Delft is wederom de duurste woonstad. Dat kopte deze krant vorig jaar ook. En er is nog weinig veranderd.

Door: Jesper Neeleman

Ondanks positieve geluiden vanuit het Stadskantoor blijft de broekriem voor inwoners van Delft nog even strak zitten. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van Coelo, die elk jaar onderzoek doet naar de woonlasten in de 38 grootste Nederlandse gemeenten. Daarbij kijken de onderzoekers naar de ozb, de rioolheffing en de afvalstoffenheffing.

Bovenaan
Delft staat helaas net als vorig jaar weer bovenaan het lijstje waarvan je liever niet de koppositie bekleedt. Een meerpersoonshuishouden met een eigen koopwoning is in de Prinsenstad jaarlijks 843 euro kwijt aan woonlasten. Hierbij worden we op de voet gevolgd door Zaanstad, waar inwoners slechts 4 euro minder moeten betalen. Enschede volgt op de derde plek, met 787 euro aan woonlasten. Inwoners van Den Haag zijn traditiegetrouw beduidend minder kwijt aan woonlasten. Hier betaalt een gezin met eigen koopwoning 546 euro aan woonlasten, dus bijna 300 euro minder dan in Delft.

Vorig voorjaar maakte Delft bekend de ozb te gaan verlagen. Dat deed het. Zodoende behoort Delft tot één van de tien gemeentes waar de woonlasten voor woningbezitters daalden. Het effect blijkt minimaal. Het is een verlaging van 0,1 procent. Dus betalen we nu 3 euro minder woonlasten dan een jaar eerder. Van deze 'winst' kunnen gezinnen net een diepvriestaart kopen om deze meevaller te vieren.

Meerpersoonhuishoudens die in Delft een woning huren, zijn elk jaar 396 euro kwijt aan woonlasten. Daarmee bekleedt Delft een negende plek in het lijstje van duurste steden om een huis te huren. Vorig jaar, toen dit bedrag nog 390 euro was, stonden 'we' nog tiende in dit rijtje.

Grote boosdoener in Delft is de relatief hoge afvalstoffenheffing, de grootste kostenpost op het gebied van woonlasten. Een meerpersoonhuishouden in Delft is hieraan 347 euro en 85 cent kwijt. Nergens betaalt een gezin zoveel om z'n afval af te komen. Twaalf van de 38 onderzochte gemeentes verlaagden overigens hun afvalstoffenheffing, maar in Delft ging die met 1,5 procent omhoog.