Afbeelding
Foto: Hans Buskes

Delft uitdagen in een mindmap

Algemeen

DELFT - Klagen over de gemeente? Er is een alternatief: laat zien dat jíj het beter kunt – daag de gemeente uit! Het recht om de gemeente uit te dagen, Right to Challenge, bestaat sinds 2014. Mindmapgoeroe Hans Buskes legt Right to Challenge uit in een mindmap.

De eerste uitdaging in 2018 is inmiddels een feit: de raadswerkgroep R2C (Right to Challenge) daagt het college uit nu eindelijk eens met een R2C-aanpak te komen. "De raad heeft in 2014 een motie daarover aangenomen", licht Buskes toe. "Het college zou daar uiterlijk in de herfst van 2015 mee op de proppen moeten komen. Not. De commissie heeft nu het college uitgedaagd om uiterlijk 2 februari te komen met een voorstel voor R2C in Delft."

-Zitten Delftenaren wel te wachten op de mogelijkheid om de gemeente uit te dagen?
"Nou ja, dat zal moeten blijken. Maar van een gemeente die participatie, meedoen, met elkaar bouwen aan de samenleving, meedenken, samenwerken met partners in de stad, van een gemeente die dit soort zaken hoog in het vaandel zegt te hebben staan, had ik verwacht dat ze dit instrument met beide handen zou inzetten en aanbieden. Maar er moet flink worden geduwd en getrokken, gepusht en uitgedaagd – en het is nog de vraag of er op 2 februari, ruim twee jaar later dan opgedragen, een plan van aanpak ligt."

-R2C begint met het lezen van de begroting – en ik kan me voorstellen dat het daar ook bij eindigt.
"Ja, je kunt de gemeente uitdagen een gemeentelijke taak beter te doen – beter onder meer in de zin van efficiënter en goedkoper. Je moet dan wel weten welke kosten de gemeente daarvoor maakt. Dus ja, lees de begroting, en verbaas je! Bijvoorbeeld over het gegeven dat je voor het ophalen van een vuilniszak omgerekend zo'n € 6 euro betaalt. Kan dat niet goedkoper met bijvoorbeeld de schillenboer uit jouw buurt?"

-Ja, leve de vooruitgang… Maar goed, wat zouden Delftenaren kunnen challengen?
"Flink wat gemeentelijke taken waar een budget voor is gereserveerd. Ik denk dat scholieren graag in hun wijk oud papier willen ophalen als ze er een leuk zakcentje aan overhouden. Of buurtbewoners die bijvoorbeeld het Wilhelminapark bij jou aan de overkant onderhouden en beheren, samen met een hovenier uit je wijk. Of studenten van Sint Jansbrug die de Markt schoonvegen na de donderdag- en zaterdagmarkt. Of Moodz die de bestrating en bestoeping rond het terras zelf ter hand neemt, zodat automobilisten na een regenbui niet meteen passanten of mensen op het terras een nat pak bezorgen. Of bewoners die hun wijkcentrum, De Wending bijvoorbeeld, zelf runnen en dat veel efficiënter doen, met nog meer activiteiten in en voor de wijk. Legio mogelijkheden om de gemeente uit te dagen! 'Gemeente, hier heb je een doortimmerd plan daarvoor, geef ons het budget, wij regelen het.' Goed voor de wijkeconomie, goed voor de betrokkenheid, goed voor de participatie. Eigenlijk zou de gemeente moeten staan te trappelen om vorm te geven aan R2C, maar helaas – helaas moet de gemeente worden uitgedaagd om dat te gaan doen."

Scan voor meer informatie de QR-codes in de mindmap, of kijk op www.delft.nl/gemeenteraad en zoek onder 'Ingekomen stukken' op 'Challenge' voor het advies van de raadswerkgroep R2C aan het college.