Afbeelding

Kosmisch onderwijs op de Delftse Montessorischool

Algemeen

Een bepalend uitgangspunt van ons onderwijs is het kosmisch onderwijs. Alles wat wij weten van onze wereld en daarbuiten staat met elkaar in verbinding.

Als wij nu naar onderwijs kijken hebben we al onze kennis en vaardigheden onderverdeeld in 'vakgebieden': taal, rekenen, aardrijkskunde, geometrie, enzovoorts. Het onderverdelen in deelgebieden helpt ons beter te begrijpen waar we over praten, maar door het opdelen raken we soms de verbanden kwijt.

Ontdekken en ervaren
Wij laten kinderen deze verbanden ontdekken en ervaren. Zo zien ze dat alle kennis die wij hebben met elkaar is verbonden. Wanneer wij een thema aanbieden proberen we zoveel mogelijk verbanden te leggen en zoomen we in en uit vanuit het grotere geheel. Bijvoorbeeld: zomer- zon- water- zee- vissen- kringloop- voedsel- tellen - vormen- kleuren - kunst- ontstaan van de aarde- water/land - landvormen- volkeren- taal- cultuur.
Het kosmisch onderwijs beslaat dus eigenlijk alle vakgebieden door het leggen van verbanden en geeft mogelijkheden tot verwerkingen op allerlei gebieden. Het is fantastisch om op deze manier met kinderen te werken en te ervaren hoe zij zelfstandig diverse verbindingen leggen en begrip vormen! De inrichting van ons schoolgebouw en onze tuin dragen hieraan bij en maakt kinderen nieuwsgierig om zelf op onderzoek te gaan.

Nieuwsgierig?
Bent u nieuwsgierig geworden naar hoe dit er in de praktijk uit ziet? U bent van harte welkom eens langs te komen en we leiden u graag rond, zodat u zelf kunt ervaren hoe mooi het montessorionderwijs is. Op woensdag 14 maart staat onze deur van 09.00 uur tot 11.00 uur open voor alle geïnteresseerden.
Zie ook onze website: www.montessoridelft.nl en onze facebookpagina voor meer informatie.