VMBO-leerlingen in actie tijdens een Doedag bij Bouwmensen Delft, één van de vier bij het Platform BedrijfsVakopleidingen Haaglanden aangesloten bedrijfsvakopleidingen.
VMBO-leerlingen in actie tijdens een Doedag bij Bouwmensen Delft, één van de vier bij het Platform BedrijfsVakopleidingen Haaglanden aangesloten bedrijfsvakopleidingen.

Platform BedrijfsVakopleidingen Haaglanden timmert aan de weg

Algemeen

"Bedrijven bonzen dagelijks bij ons op de deuren. Ze zoek goede en gemotiveerde leerlingen", zegt Geert-Jan Snijders van het Platform BedrijfsVakopleidingen Haaglanden.

Ze weten dat ze hier aan het juiste adres zijn. Dit platform van bedrijfsvakopleidingen stoomt mensen klaar voor beroepen waar nu enorme behoefte aan is. Vier bedrijfsvakopleidingen in Den Haag, Rijswijk en Delft hebben zich al vier jaar verenigd in dit platform. Ze leiden metselaars, schilders, installateurs en timmerlieden op. "Samen zorgen we voor de toevoer van vakmensen voor circa 600 bedrijven in Haaglanden", vervolgt Snijders. Gediplomeerde VMBO'ers vormen de voornaamste doelgroep, maar ook werkzoekende volwassenen kunnen er terecht. "We bieden enthousiaste leerlingen in een kleinschalige en moderne setting een bedrijfsvakopleiding. Anders dan een ROC, waar duizenden leerlingen zitten. Bij ons is het vaak één op één tussen leerling en leermeester, die samen aan de slag gaan in prachtige werkplaatsen. We bieden moderne opleidingen waarbij nieuwe technieken zoals bijvoorbeeld ICT-toepassingen en 3D-printers een vaste plek krijgen."

Leerlingen krijgen al vanaf het moment dat ze aan de opleiding beginnen een salaris. "Want vanaf dat moment zijn ze leerling-werknemer", legt Snijders uit. En, ook mooi: "Je krijgt bij ons een baangarantie. Bedrijven zitten zó te springen om vakmensen. Wij bieden met onze moderne bedrijfsvakopleidingen het personeel waar zij naar op zoek zijn."

Momenteel zijn 40.000 vacatures in de bouw en 100.000 in het installatiewerk. Gelukkig lijken ook veel leerlingen en hun ouders dit zich steeds meer te beseffen. "Vorig jaar nam het aantal inschrijvingen met 40 procent toe", zegt Snijders. "En ook onze Doedagen voor tweedejaars VMBO-leerlingen van tien VMBO-scholen Techniek werden met ruim zeshonderd leerlingen enorm goed bezocht. Verder ontdekken scholen steeds meer dat wij toch in een andere setting opleiden dan de ROC-opleidingen. Het gaat de goede kant op."

De locaties van het Platform BedrijfsVakopleidingen Haaglanden organiseren binnenkort weer een open dag. Zie voor meer informatie hierover de advertentie elders in deze onderwijsspecial en www.bedrijfsvakopleidingen.nl.