We staan op de A13 minder vaak in de file, maar gelukkig hebben we sinds 2015 een nieuw en zeven kilometer lang stuk asfalt waar we mogen aansluiten in de file. (foto: Jesper Neeleman)
We staan op de A13 minder vaak in de file, maar gelukkig hebben we sinds 2015 een nieuw en zeven kilometer lang stuk asfalt waar we mogen aansluiten in de file. (foto: Jesper Neeleman)

A4 'uit het niets' in file top 10

Algemeen

DELFT – Ja, het is op de A13 rustiger nu 'we' ook over de A4 Delft-Schiedam kunnen. Het fileleed lijkt zich echter vooral te verplaatsen.

Dat vreesden verkeersdeskundigen al voordat de nieuwe weg was aangelegd, al hadden ze verwacht dat dit pas enkele jaren later zou gebeuren. Rijkswaterstaat bekende vorig jaar in deze krant dat het nieuwe stuk asfalt voor extra drukte zorgde op onder meer de Kruithuisweg (N470) en de Wippolderlaan (N211).

In de afgelopen week uitgebrachte file top 10, gebaseerd op de voorlopige filecijfers van de Verkeersinformatiedienst (VID), zien we plotseling de A4 op het traject tussen Den Haag en Schiedam op plek tien. De VID noemt het de opvallendste nieuwkomer in deze lijst. 'Vorig jaar was de snelweg nog relatief nieuw en was – zeker in de eerste maanden van het jaar – nog niet heel populair. Dat lijkt nu veranderd', concludeert de VID. 'Dat het verkeer voor de nieuwe Ketheltunnel nu regelmatig moet worden gedoseerd, helpt niet.'

De A4 is sowieso een weg waar je al gauw in een file kan belanden. Op plek 2 in de file top 10 vinden we de A4 eveneens terug, maar dan het traject Amsterdam-Den Haag. De A4 Den Haag-Amsterdam staat op de derde plek. Was er ook goed nieuws over de A4? Zeker. Vorig jaar was het stuk A4 bij Zoeterwoude-Dorp de 'koploper', oftewel de plek waar verkeer het vaakst vast stond. Dit jaar vinden we dit stuk op plek 2, omdat het van de eerste plek is verstoten door het Terbregseplein, op de A20.