De huizenmarkt zal in 2018 goed door blijven lopen.
De huizenmarkt zal in 2018 goed door blijven lopen.

Wat doet de huizenmarkt in 2018?

Algemeen

DELFT - Marktspecialisten van Kadasterdata hebben de belangrijkste factoren geanalyseerd om de volgende vraag te beantwoorden: wat doet de huizenmarkt in 2018.

Ten eerste hebben ze gekeken naar de vraag en het aanbod. De vraag naar koophuizen blijft voorlopig groter dan het aanbod. In grote steden worden inmiddels minder huizen verkocht, omdat er maar weinig aanbod is. Vooral is er een tekort aan woningen voor starters en jonge gezinnen in de 200.000 tot 250.000 euro range. De krapte in het aanbod in dit prijssegment moet onder meer worden weggenomen door nieuwbouw. Dit gaat echter nog wel een aantal jaren duren.

Het tweede belangrijke aspect is de rentestand. Het blijft aantrekkelijk om in 2018 een huis te kopen. De hypotheekrente loopt naar verwachting licht op, maar blijft historisch gezien laag.
De hypotheeknormen worden in 2018 iets minder ruim. In 2018 kan niet meer geleend worden dan de waarde van de woning. Door het kabinet is bepaald, dat van een verdere verlaging van de hypotheeknormen de komende vier jaar geen sprake zal zijn.

En dan is er nog de prijsontwikkeling in combinatie met het aanbod. Als meer kopers stuiten op de grens van de betaalbaarheid van een huis, zal dit gevolgen hebben voor de huizenprijzen. De betaalbaarheid van koopwoningen gaat van invloed zijn op de huizenprijzen en het aantal woningen dat in 2018 op de markt komt.
Een koophuis wordt vaker onbereikbaar. De combinatie tussen de stijgende huizenprijzen en het dalende aanbod, zorgt ervoor dat een koophuis vaker onbereikbaar is. Starters en jonge gezinnen zijn aangewezen op particuliere huur of vertrekken uit de steden naar de randgemeenten.

Kadasterdata heeft geoordeeld, alles in overweging nemend, dat de 'gekte' op de huizenmarkt in 2018 iets af zal nemen. Naar verwachting zal de landelijke prijsstijging afnemen van 7,6 naar 6,9 procent en zal het aantal huisverkopen in 2018 dalen met 5,2 procent naar 223.203 woningen.

Het blijft van belang om zo goed mogelijk voorbereid en geïnformeerd op huizenjacht te gaan. Wat is de huidige waarde van het huis? Welke hypotheek rust er op de woning? Wat zijn de afmetingen van het perceel van de woning? Geadviseerd wordt dan ook om altijd een aankoopmakelaar in de arm te nemen.