Afbeelding
Foto: Marc Schapers

Hemd van het Lijf: Linda Klein

vaste rubrieken

Linda Klein is gastvrouw in Reinier, locatie Delft. Maar dat is niet het enige, vier van de vijf dagen van de week is zij op verschillende plekken actief als vrijwilliger.

1.Waarom wil je op deze plek worden gefotografeerd?
"Sinds de opening van het nieuwe Reinier de Graaf ben ik hier, als vrijwilliger, gastvrouw. Dat geeft me veel voldoening en energie. Dus dit lijkt me, zeker in deze tijd van het jaar met de kerstboom op de achtergrond, een uitstekende plek."

2.Wie is Linda Klein?
"Ik zie mezelf als een sterke vrouw van 67 die positief in het leven staat, oorspronkelijk kom ik uit Overschie, maar woon al sinds midden jaren zeventig in Delft. Ik ben moeder van twee inmiddels volwassen zoons, die beiden uitstekend terecht zijn gekomen en op wie ik heel trots op ben. "

3.Dat ging niet vanzelf, begrijp ik…
"Ik ben gescheiden toen de jongens nog klein waren en altijd alleen gebleven, dus we waren een éénoudergezin. Dat was verre van eenvoudig. Ik heb altijd gewerkt, maar moest acht jaar verplicht thuisblijven omdat er geen opvang was. De opvoeding van de jongens heeft me wel leren vechten en een doorzetter van me gemaakt."

4. En na die acht jaar?
"Ben ik aan de slag gegaan als office manager en heb tot mijn pensioen fulltime gewerkt voor een commercieel adviesbureau. In de laatste vier jaar was ik al een beetje vrijwilliger, want daarin heb ik één dag in de week op mijn kleindochter gepast. En nu pas ik op twee kleindochters."

5.Waarom wilde je gastvrouw worden?
"Na mijn pensioen zat ik thuis en dat wilde ik niet. Ik moest zelf een keer naar het ziekenhuis omdat mijn netvlies losliet. Ik zag slecht en was onzeker. Een gastvrouw heeft me daar uitstekend opgevangen en prima begeleid. Toen ik de advertentie zag dat het Reinier gastvrouwen en -mannen zocht, heb ik onmiddellijk gesolliciteerd."

6.Gastvrouw/man, wat houdt dat in?
"Veel mensen die in een ziekenhuis komen zijn een tikkeltje nerveus en verkrampt. We helpen degenen die nog geen pasje hebben met aanmelden, ik leg mensen uit waar ze moeten zijn. Bij een acute opname of als iemand van de spoedeisende hulp komt blijf ik bij ze tot ze worden opgevangen, al die dingen waarbij iemand in een lastige situatie hulp bij kan gebruiken."
7.Wat maakt het leuk?
"De meeste mensen, meer dan 80 procent, reageren positief en zijn blij met de assistentie. Slechts een enkeling zegt: 'Waar bemoei je je mee'. Iets voor iemand doen geeft me energie, maar ook de sfeer onder elkaar doet me goed. We hebben als team zelfs een groeps-app, gaan met elkaar uit eten en helpen elkaar als het nodig is."

8.Wat doe je nog meer?
"Ik ben onder meer actief bij 'Delft voor Elkaar' met het ondersteunen van asielzoekers. Het mooie daarvan is dat je de positieve kant van de zaak ook ziet. Fantastisch om te mee te maken hoe trots en blij mensen, zijn bijvoorbeeld als ze erin slagen onze taal leren. Ook mag ik graag klussen en mijn eigen kleding maken."

"9.Als ik burgemeester was…
"Zou ik nog harder proberen de hulpverlening die de gemeente biedt meer persoonsgericht aan te bieden. Ik weet uit eigen ervaring hoe lastig het is de juiste ondersteuning te vinden. De standaardprocedure voldoet meestal niet omdat elk geval uniek is. Daar zou ik meer rekening proberen te houden."

10.Wilt u nog iets kwijt?
"Natuurlijk wens ik iedereen heel veel geluk in 2018, maar ik wil iedereen ook aanraden eens na te te denken of ze iets voor een ander kunnen betekenen. Wanneer je je voor iets of iemand inzet krijg je daar heel veel voor terug."