Het EWI-gebouw van de TU Delft, in nevelen gehuld.
Het EWI-gebouw van de TU Delft, in nevelen gehuld.

Einde voor EWI-gebouw is nabij

Algemeen

DELFT – Het karakteristieke EWI-gebouw van de TU Delft wordt elke dag weer iets leger. Enkele afdelingen zijn al verhuisd, de rest volgt rond de jaarwisseling. Ondertussen probeert Stichting Docomomo Nederland te voorkomen dat het gebouw wordt gesloopt.

Door: Jesper Neeleman

Eerder al schreef Delft op Zondag over het voornemen het 90 meter hoge gebouw te slopen. Het zou volgens de TU Delft 'niet meer voldoen aan de wensen en eisen die worden gesteld aan onderwijs en onderzoekt'. "Dat heeft onder meer te maken met de enorme groei van studentenaantallen en de veranderde eisen die aan laboratoria worden gesteld", voegt TU-woordvoerster Karen Collet eraan toe. "Daarbij is de hoogbouw aan het einde van de technische en functionele levensduur. Het is financieel niet meer verantwoord om dit deel van het gebouw zonder ingrijpende en kostbare renovatie langdurig in bedrijf te houden. Daarom is besloten de medewerkers naar andere locaties op de campus te verhuizen en de hoogbouw buiten gebruik te nemen."

De grote verhuizing is al begonnen. Er is volgens Collet nog geen beslissing genomen over mogelijke sloop van de hoogbouw.

Als het aan de Stichting Docomomo Nederland ligt, blijft het pand fier overeind staan. 'Het iconische gebouw is voor vele generaties Delftse ingenieurs, de inwoners van Delft en omstreken, de nationale en internationale gasten van Delft hét symbool van de universiteit en de stad', stelt de stichting. 'De bijzondere architectonische, cultuurhistorische en stedenbouwkundige waarde is door de gemeente Delft erkend, wat in 2009 heeft geleid tot aanwijzing als gemeentelijk monument.'

Stichting Docomomo Nederland, een werkgroep ter behoud van het Moderne erfgoed, vraagt aandacht voor de bijzondere waarde die het gebouw voor Delft en de TU Delft vertegenwoordigt. Om niet geconfronteerd te worden met de aanvraag van een sloopvergunning wil Docomomo het gebouw door middel van een petitie een stem geven. Het doel: ervoor zorgen dat de TU Delft gaat onderzoeken hoe de essentie van dit markante monument door herbestemming of transformatie kan worden behouden.