Koning Willem-Alexander opende in 2014 het vernieuwde Museum Prinsenhof Delft. Twee jaar eerder was hij, toen nog als kroonprins, in Delft om het Pharmafilter bij het ziekenhuis in gebruik te nemen. (foto: Ton van de Werf)
Koning Willem-Alexander opende in 2014 het vernieuwde Museum Prinsenhof Delft. Twee jaar eerder was hij, toen nog als kroonprins, in Delft om het Pharmafilter bij het ziekenhuis in gebruik te nemen. (foto: Ton van de Werf)

Wat de drie koningen Delft brachten

Algemeen

DELFT – Delft is de stad van innovatie, maar veel daarvan ontgaat het grote publiek. Geert van Grootveld wil dat veranderen. Deze week belicht hij, nu Kerst op komt is, wat drie koningen Delft brachten.

Door: Geert van Grootveld

In de loop van de geschiedenis heeft ons koningshuis veel voor de stad Delft betekend. In deze column laat ik drie Nederlandse koningen de revue passeren, die ons mooie cadeaus hebben gebracht. Koning Willem I bracht ons het belang van innovatie bij. Hij was een ondernemer ten voeten uit. Hij investeerde veel in nieuwe ontwikkelingen. De commerciële kant had daarbij sterk zijn aandacht. Tegenwoordig wordt elke twee jaar de Koning Willem I-prijs uitgereikt aan ondernemingen die zich op het gebied van innovatie onderscheiden hebben. In 1984 viel deze prestigieuze prijs te beurt aan het Delftse bedrijf Gist-Brocades. De Gist kreeg deze voor het in de reeks van jaren investeren in de ontwikkeling van nieuwe producten. Ik wil graag onderstrepen dat de Gist - thans opgegaan in DSM - ook op het gebied van milieu innovatief was. In de jaren '80 van de vorige eeuw investeerde de Gist in een unieke waterzuivering. Deze zuivert niet alleen het afvalwater, maar ze produceert hierbij ook gas dat door het bedrijf benut wordt. Deze installatie functioneert nog steeds.

Koning Willem II bracht ons de Technische Universiteit van Delft. Deze koning stichtte in 1842 de basis van de huidige universiteit, namelijk de Koninklijke Akademie ter Opleiding van Burgerlijke Ingenieurs. De TU Delft geniet wereldfaam. Afgelopen jaar vierde zij haar 175ste verjaardag. De TU Delft heeft verschillende Nobelprijswinnaars voortgebracht. Waaronder de chemicus Van 't Hoff voor zijn meesterlijk werk aan de ruimtelijke structuur van moleculen. Vele faculteiten dragen hun steentje bij aan duurzame ontwikkeling. Als voorbeeld noem ik de hyperloop. Dit is een toekomstig buizensysteem voor het vervoer van mensen en goederen. In de buis heerst een lage druk. Het vervoer vindt met hoge snelheid plaats. Dit kan een geduchte concurrent worden van het vliegtuig en het kan leiden tot een flinke brandstofbesparing. En daarmee ook tot een veel lagere uitstoot van CO2.

De derde koning die ik wil noemen is onze huidige koning Willem Alexander. Hij opende in mei 2014 het vernieuwde Museum Prinsenhof. Eén van de thema's is het tonen hoe Delft en de Delftenaren met creativiteit en innovatie hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van Nederland. Het omgaan met water - een terrein dat de warme aandacht van onze koning heeft - komt hier ook aan de orde. Veel Nederlandse bedrijven worden in het buitenland gevraagd om mee te werken aan oplossingen voor daar heersende problemen met water.

Ik wens iedereen een hele mooie Kerst toe en een goed oud en nieuw.