De oude bibliotheek werd in 2010 gesloopt, sindsdien ligt dit stuk binnenstad braak. Er was wel even een tijdelijke invulling in de vorm van een beweegtuin, maar dat was geen succes. (foto: Jesper Neeleman)
De oude bibliotheek werd in 2010 gesloopt, sindsdien ligt dit stuk binnenstad braak. Er was wel even een tijdelijke invulling in de vorm van een beweegtuin, maar dat was geen succes. (foto: Jesper Neeleman)

'Dit is al een verminkt stuk stad, daarvoor moet goede oplossing komen'

Algemeen

DELFT – Geen betere maand om op het afgelopen jaar terug te blikken als december. Een jaar waarin de Kruisstraat wederom een rotte kies bleef. Dus vroeg Delft op Zondag aan Sonja Sint van Belangenvereniging Zuidpoort: Hoe is het nu?

-Hoe is het nu?
"Wat de Kruisstraat betreft is er sprake van een impasse. De gemeente en de ontwikkelaar staan lijnrecht tegenover elkaar. De ontwikkelaar had, nadat het eerste plan met op de benedenverdieping een LIDL-supermarkt van de baan was, een nieuw plan opgesteld. Dit gebouw bleek hoger dan de bedoeling was. De buurt was daar niet blij mee. Volgens het bestemmingsplan mocht het in eerste instantie 10 meter worden. De gemeente gaf toestemming dat bepaalde accenten iets hoger mochten worden. Dat werd 17 meter. Dat is wel hoog, hé? Verder horen we er weinig meer over. Maar er speelt hier een hoop."
-Wat speelt er dan zoal?
"In het oude V&D-gebouw moet een Albert Heijn-supermarkt komen, met daarboven 65 appartementen. Daar zijn ook bezwaren tegen ingediend door bewoners van het tegenover gelegen wooncomplex, omdat de balkonnetjes van die woningen te ver uitsteken. Delfia Batavorum heeft ook bezwaar gemaakt. Verder zijn we in gesprek over de bevoorrading van die Albert Heijn. Net als bij Jumbo Zuidpoort zullen hiervoor ongeveer zeven vrachtauto's per dag voor komen. Dat wordt een chaos. Ik vind het heel knap hoe die chauffeurs zulke grote voertuigen in- en uitparkeren. Maar je kunt als gemeente niet van fietsers verlangen dat ze op die momenten dan maar even over de stoep gaan. Dat laden en lossen zou inpandig moeten gebeuren. Achter de V&D is een onbebouwd stukje waar een draaicirkel zou kunnen komen. Dit stuk zou goed gebruikt kunnen worden voor de bevoorrading van beide supermarkten. Maar Albert Heijn wil het probleem van Jumbo niet oplossen en de gemeente wil hierover geen standpunt innemen."
-De ouderwetse kruideniersmentaliteit…
"Ja. We leren onze kinderen om problemen met elkaar op te lossen, maar op dit niveau doen volwassen mensen dat niet meer. Verder werden we afgelopen week verrast door een bericht op Facebook, dat de gemeente woningbouw wil realiseren op de locatie van het Yperdek. Wat is dit nou weer, dacht ik toen mensen ons er plots vragen over stelden. Waar moeten ze straks parkeren?"
-Wat verwacht je van 2018?
"Dat de Albert Heijn er gaat komen. Wat aan de Kruisstraat gebeurt vind ik moeilijk te zeggen. Worden het inderdaad 35 appartementen van 40 vierkante meter? Van de ontwikkelaar horen we weinig. Hij had er geen boodschap meer aan om met ons te communiceren. Hij vond ons zeldzaam lastig."
-Dat zijn jullie ook wel enigszins...
"Ja, maar dit deel van de binnenstad is al een verminkt stukje stad. En het gaat hier over ontwikkelingen voor de komende 25, 30 jaar. We willen dat hier goede oplossingen voor komen. Verder hadden ze de bieb pas moeten slopen zodra er een bouwvergunning voor een nieuwe bestemming was. Dan had dit niet zo lang braak gelegen."