Ralph Jas adviseert u graag. Over wijn bijvoorbeeld. (Foto: EvE)
Ralph Jas adviseert u graag. Over wijn bijvoorbeeld. (Foto: EvE)

Ralph Jas adviseert u graag over goede wijn voor de feestdagen

kijk op de wijk

Het jaar uitluiden met een goede fles? Ralph Jas van Slijterij Plus Bomenwijk adviseert u graag voor een feestelijk uiteinde!

Sinds februari van dit jaar heeft Plus Bomenwijk aan de Elzenlaan haar eigen slijterij. "Een extra service aan de buurt", legt slijter Ralph Jas uit. "En service is Ralph wel toevertrouwd: "Ik heb dertig jaar ervaring. Ben als wijnkoper de hele wereld overgereisd. Met een mooi en scherp geprijsd assortiment sta ik hier vooral om mensen goed advies te kunnen geven." Dat 'mooie assortiment' mag er inderdaad zijn. Alles wat je bij een slijter mag verwachten is er, maar wat direct opvalt is het grote assortiment whisky: "Met 80 soorten mag je ons wel een specialist noemen. En als dat er niet genoeg zijn; we kunnen ook bestellen wat u zoekt." Daarnaast is er ook een grote sortering speciaalbieren te vinden; Belgische, maar ook Nederlandse en zelfs Delftse: "Hier mogen de bieren van De Koperen Kat uiteraard niet ontbreken. En wat wijnen betreft: Ralph heeft ze van over de hele wereld: Frans natuurlijk, maar ook de Duitse wijnen zijn de laatste jaren in opmars. En verder heb ik merken uit alle windstreken, van Zuid-Afrika tot Chili en van Australië tot Israël."

Wijn met en zonder
Wie aan de feestdagen denkt, denkt al snel aan bubbels. Wat kan Ralph aanraden? "Als je voor echte Champagne kiest is onze huischampagne Ernest Rapenau een goede keus. Met een stoere, stevige smaak doordat deze voor 80% van blauwe druiven is gemaakt. Wie voor iets eenvoudiger kiest raad ik een Crémant d'Alsace aan, een Franse Elzaswijn. Iets 'liever', toegankelijker dan champagne en echt heel lekker. Je kunt beter voor deze kiezen dan voor een goedkope champagne. Of neem de Crémant de Loire, uit een ander gebied. Meer een elegante wijn." Voor wie liever alcoholvrij het jaar uitluidt heeft Slijterij Plus Bomenwijk ook een prima alternatief. De winkel heeft negen soorten alcoholvrije wijnen op voorraad, zoals de Duitse Carl Jung. "Dit is geen druivensap", benadrukt Ralph. Het is wijn waar de alcohol weer uit gehaald is. De-alcoholisatie heet dat. Het is dus echte wijn, met een echte wijnsmaak. En zeker een goed alternatief. Om de feestdagen gezellig te maken kan een alcoholisch drankje leuk zijn, maar het is zeker geen noodzaak!"