Pieter van Foreest-bestuurder was één van de sprekers tijdens de jubileumbijeenkomst. (foto: Gerard Vellekoop)
Pieter van Foreest-bestuurder was één van de sprekers tijdens de jubileumbijeenkomst. (foto: Gerard Vellekoop) Foto: Gerard Vellekoop

Al tien jaar bijzondere samenwerking

Algemeen

DELFT - Tien jaar geleden startte de samenwerking tussen Pieter van Foreest en Reinier de Graaf Gasthuis met de opening van de Herstelunit binnen de muren van het Reinier de Graaf Gasthuis.

Deze omvatte zeventien plaatsen waar kwetsbare revalidanten direct na ontslag uit het ziekenhuis kunnen revalideren. Maar ook een bijzondere samenwerking tussen het ziekenhuis en Pieter van Foreest met als doel cliënten de zorg te kunnen bieden die zij nodig hebben. Vorige week, iets meer dan tien jaar later, werd bij dit moment stil gestaan met een jubileum netwerkbijeenkomst.

Met het doorknippen van het lint door de toenmalige directeuren van zorgorganisatie Pieter van Foreest en het Reinier de Graaf ziekenhuis was de opening van de herstelunit een feit. Toen was dit nog een een afdeling met zeventien plaatsen waar revalidanten met name met een kort revalidatietraject op het gebied van orthopedie en trauma terecht konden. Met de verhuizing naar de nieuwbouw van het ziekenhuis is de revalidatieafdeling uitgebreid naar twintig plaatsen. Een dynamische omgeving waar alles gericht is op terugkeer naar huis met aan het stuur de revalidant. Door de jaren heen is de ervaring en expertise gegroeid en kunnen revalidanten met diverse en ook complexe zorgvragen worden geholpen.

De eerste twee sprekers stonden uitgebreid stil bij deze ontwikkelingen; wat zijn de veranderingen, wat heeft de revalidatieafdeling tot een succes gemaakt, waar hebben we van geleerd en hoe is de samenwerking door de jaren heen ontwikkeld? De derde spreker gaf een kijkje in de toekomst en liet de aanwezigen kennismaken met Lea, een zorgrobot die een revalidant kan ondersteunen bij het uitvoeren van oefeningen en dagelijkse handelingen.