Hulpdiensten rukten 1 november uit na een explosie aan de Van Schuijlenburchstraat. Hierbij kwam een 36-jarige monteur om het leven. (foto: Marco van der Roest)
Hulpdiensten rukten 1 november uit na een explosie aan de Van Schuijlenburchstraat. Hierbij kwam een 36-jarige monteur om het leven. (foto: Marco van der Roest)

'Ik heb er geen vertrouwen meer in'

Algemeen

DELFT - Geen betere maand om op het afgelopen jaar terug te blikken dan de maand december. Dus vroeg Delft op Zondag aan Rebecca Desaunois, die 1 november de schrik van haar leven had bij de explosie aan de Van Schuijlenburchstraat: Hoe is het nu?

-Hoe is het nu?
"Ik woon nog steeds niet thuis. Gelukkig heb ik een goede vriendin die mij en m'n zoontje opvangt. Hoe Vidomes de mensen heeft behandeld; dat wil je niet weten. Ze wilden me niet helpen. Het lijkt wel of ze iedereen die in de krant kritiek op ze heeft geuit terug proberen te pakken. Ik vind het niet normaal hoe ze met ons om zijn gegaan - en ik ben niet de enige bewoner hier die er zo over denkt. Het is bizar. Inmiddels hebben ze me gelukkig overgedragen aan Woonbron."

-Waarom?
"Toen er metingen in onze woningen moesten worden gedaan, moesten de bewoners mee. De medewerkers van Vidomes bleven ondertussen buiten staan. Toen m'n zoon toen zei dat ze mietjes waren, schoot dat in het verkeerde keelgat. Als we Vidomes belden kregen we een bandje te horen dat ze erg aangeslagen zijn, maar ons lieten ze ondertussen in de kou staan. Alle bewoners van de Van Schuijlenburchstraat vinden het overigens verschrikkelijk dat de medewerker van Vidomes bij de explosie om het leven is gekomen. Daarom hebben we ook allemaal geld gelapt om een bloemstukje te kopen."

-Ga je nog terug je woning aan de Van Schuijlenburchstraat?
"Nee. Ik ga daar niet zitten met mijn kind. Ik heb er geen vertrouwen meer in. En ik weet sowieso nog van twee andere bewoners honderd procent zeker dat ze niet zijn teruggekeerd naar hun woning. Gelukkig heeft Woonbron me nu wel geholpen. Begin januari krijg ik een andere woning."

-Hoe kijk je terug op het afgelopen jaar?
"Weet je wat het is? In 2016 hebben we hier al meegemaakt dat die bom ontplofte. Afgelopen jaar ben moest ik vaak met m'n kind naar het ziekenhuis, omdat hij problemen had met zijn gezondheid. En ondertussen woonden we in een huis dat gewoon niet goed meer was. Je kan er de schimmel niet alleen zien maar ook ruiken. Door die explosies hier hebben ook de gasleidingen een klap gehad. Ja, Vidomes zegt dat het hier veilig is, maar laat de mensen die dat zeggen er zelf maar gaan wonen. Gelukkig kan 2018 alleen maar beter worden."

'Er is veel gebeurd'

Vidomes laat desgevraagd weten nog geen duidelijkheid te hebben over wat de explosie in de Van Schuijlenburchstraat precies heeft veroorzaakt, op woensdag 1 november.

"Dit onderzoek ligt bij de politie, Vidomes weet niets over de stand van zaken", laat een woordvoerster van Vidomes weten.

"Verder hebben we nog steeds intensief contact met bewoners in het complex", voegt ze eraan toe. "Ook in deze fase na het tragische incident. Belangrijk vinden wij, want er is veel gebeurd. We nodigen onze bewoners dan ook actief uit om contact met ons op te nemen als dat nodig is. Bijvoorbeeld als ze behoefte hebben aan hulp bij het reageren op een woning, als ze opzien tegen de verhuizing of als ze een extra inspectie willen in hun huis. We kijken dan of we op maat hulp kunnen bieden. Dit is vanzelfsprekend afhankelijk van de specifieke vraag en van de situatie van de betreffende bewoner. Waar nodig, is hier intensief contact over met verschillende hulpverleners. De meeste bewoners aan de Van Schuijlenburchstraat zijn na de gebeurtenis weer teruggekeerd naar hun eigen woning toen deze veilig verklaard werd. Een beperkt aantal bewoners gaf aan niet terug te willen. Dit heeft verschillende redenen - bijvoorbeeld omdat sommige mensen nog steeds bang zijn. Met deze bewoners zijn we in gesprek gegaan, en we hebben ze de mogelijkheid geboden om tijdelijk naar een andere woning te verhuizen. Niet iedereen heeft van dit aanbod gebruik gemaakt, iets wat uiteindelijk natuurlijk hun eigen keuze is."