Eilke de Boer is sinds zes jaar verslingerd aan tennis.
Eilke de Boer is sinds zes jaar verslingerd aan tennis. "Ik begon omdat mijn vrouw dacht dat ik in een zwart gat zou vallen als ik bij de voetbal zou stoppen. Nu doe ik het allebei." (foto: Roel van Dorsten)

Hoe gaat het met Eilke de Boer

sport

SCHIPLUIDEN - Eilke de Boer (68) was ruim 20 jaar belangrijk binnen de lijnen bij Schipluiden, nu is hij dat nog steeds buiten het veld.

Op 12-jarige leeftijd werd De Boer lid bij Asso. Vijf jaar later debuteerde hij in het eerste. "Dat eerste seizoen was het mooist. Mijn broer Jan stond op doel en we speelden met prima spelers als Hans en Koos Mostert, Peter en Han van Heusden, Maup Ruysbroek en Henny de Bree."

- Waar speelde je?
"De langste tijd was ik rechtsbuiten. Na een jaar of vijftien ging ik naar het middenveld en ik eindigde centraal achterin. Op mijn achtendertigste stopte ik, omdat de nieuwe trainer Hans de Bruijn geen gebruik meer van me wilde maken. Toen heb ik nog drie jaar in het tweede, een jaar in het derde en zo'n vijf jaar met andere oud-gedienden in een veteranenteam gespeeld."
- Dat is een hele tijd...
"Ik kwam tot meer dan vijfhonderd wedstrijden in het eerste. Na dat jubileumduel tegen DHC kreeg ik van Hans Warnaar, hoofdsponsor van beide elftallen en een oude schoolvriend van me, een mooi horloge en een gouden ketting met een voetbalschoentje. Dat draag ik nog altijd. Hij is helaas veel te vroeg overleden."

- Waren jullie succesvol?
"Helaas werd ik met het eerste nooit kampioen, maar onder Koos Storm promoveerden we wel via de nacompetitie naar de vierde klasse KNVB. Dat was met een heerlijk team met onder andere Martin Frerichs, Joop van Leeuwen, Gerard van der Windt, Peter de Visser en Jos Boks. Ik ben ook eens geselecteerd voor het Westlands elftal, toen de nieuwe tribune van Lyra in gebruik werd genomen."

- Wat ben je na je actieve loopbaan gaan doen?
"Op mijn twintigste werd ik penningmeester bij ASSO en daarna heb ik heel wat functies bekleed. Van jeugdtrainer tot lid van de seniorencommissie. Daarnaast ben ik al decennia wedstrijdsecretaris en sinds een tijdje weer elftalleider. Ik ben nooit weggegaan, wel benaderde Koos Gielesen me rond 1965 of ik naar Steeds Voorwaarts wilde. Mijn vader antwoordde: 'Op zondag voetballen? Dat gaat nooit gebeuren!'"

- Weer elftalleider?
"Ja, ik ben het samen met Ary Dijkshoorn onder Piet Doorn, Koos Ham en Jaap Colpa geweest. Toen Manuel Vissers hier twee jaar terug begon, vroeg hij of ik het zag zitten. We doen het nu met drie man. In de eerste periode ging het eens mis. Ik zat bij MVKV in Valkenburg in de bestuurskamer aan de bitterballen, terwijl iedereen al weg was. Toen ben ik met een net met ballen en watertas in de trein gestapt en heb ik de taxi naar huis uit de spelerspot, die ik beheerde, betaald."