Shiatsu wordt over de kleding heen gegeven. (Foto: PR)
Shiatsu wordt over de kleding heen gegeven. (Foto: PR) Foto: PR

"Ik wil graag Shiatsu meer bekend maken onder Delftenaren"

kijk op de wijk

Lennie Valk is Shiatsu-therapeut en heeft haar eigen praktijk, Valkshiatsu, in de Westerstraat. "Voor veel mensen is Shiatsu nog onbekend. Toch is het eeuwen oud en hebben mensen er baat bij. Ik wil daar graag over vertellen."

Lennie kwam zelf pas echt goed met Shiatsu in aanraking toen zij in 2009 zelf behandeld werd voor een hernia. "Ik was verbaasd over wat het met mijn lichaam deed: de pijn werd minder, maar ik werd me ook veel meer bewust van wat mijn lichaam kan, maar ook waar de beperkingen zitten. Daarna ben ik me er in gaan verdiepen en uiteindelijk heb ik de 3-jarige opleiding tot Shiatsu-therapeut gedaan aan de Academie voor Chinese geneeswijze Qing-Bai. Daarna heb ik nog een jaar Westerse medische basiskennis gedaan, zodat ik mijzelf echt complementair therapeut mag noemen. Die kennis is ook belangrijk, want Shiatsu is geen wondermiddel en soms verwijs ik dan door naar een arts of therapeut." Ik ben ook aangesloten bij diverse organisaties zoals de Vereniging van Natuurgeneeskundig Therapeuten en de stichting RBCZ , een overkoepelende organisatie die beroepsbeoefenaren van de complementaire en alternatieve geneeswijzen (artsen en therapeuten op hbo-niveau) certificeert en registreert.

Evenwicht
Shiatsu betekent letterlijk 'vingerdruk'. "Het is geen massage", benadrukt Lennie. "Ik werk met vingers, maar ook ellebogen en knieën. Met rotaties en met strekkingen. De gedachte achter Shiatsu is dat je door drukpunten te gebruiken de energiebanen in je lichaam beïnvloedt en zo het evenwicht in je lichaam herstelt. Zweverig? Dat vindt Lennie, die zelf uitermate nuchter is, niet: "Het werkt. En wat ik doe is het zelfgenezend vermogen van het lichaam aansporen." Zij behandelt mensen met uiteenlopende klachten: Rug- gewrichts- en menstruatieklachten, slapeloosheid, maar ook burn-out", somt zij op. Ieder traject begint met een uitgebreide diagnose, en daarna stellen de klant en ik samen een behandelplan op.
Een groot voordeel van Shiatsu is dat het over de kleding heen gegeven wordt en dat maakt het laagdrempelig, vooral ook voor ouderen. Daarnaast is het ook een ontspannende behandeling die prettig is om te ondergaan. Het kan ook prima gecombineerd worden met andere vormen van therapie, zoals fysiotherapie, osteopathie of psychologie.
En last but not least: een behandeling wordt ook vergoed door de zorgverzekeraar." Meer weten over Shiatsu? Neem dan eens contact op met Lennie 015-7504895 of bezoek
www.valkshiatsu.nl.