Afbeelding
Foto: Marc Schapers

Hemd van het Lijf: Léon-Paul van Geenen

vaste rubrieken

Antiquair Léon-Paul van Geenen (50) is al sinds zijn vroege jeugd mateloos gefascineerd door Delfts aardewerk.

1.Waarom wil je op deze plek worden gefotografeerd?
"Hier in het Vermeercentrum huisde lang geleden het St. Lucasgilde, het gilde van plateelbakkers, zoals pottenbakkers destijds heetten. Herman Weyers en het Vermeercentrum hebben mij gelegenheid gegeven om hier een tentoonstelling te houden. Bovendien krijgt Vermeer hier de aandacht die hij in Delft verdient."

2.Hoe word je antiquair?
"Dat word je niet, dat was ik eenvoudig al bij mijn geboorte. Het zit in de familie. Mijn vader was behalve horeca-ondernemer, antiquair. En ik, Léon-Paul van Geenen, heb de genen van mijn vader, Charles van Geenen. Ik heb ook in de horeca gewerkt en ben in 1995 mijn eerste antiekzaak begonnen aan het Vrouwenregt."

3. Maar je doet meer, begrijp ik…
"Mijn fascinatie voor Delfts aardewerk is groot, ik ben er op allerlei manieren de hele dag mee bezig. In de eerste plaats verzamel en handel ik in aardewerk, in mijn winkel, maar ook op binnen- en buitenlandse beurzen. Ik heb inmiddels mijn tweede boek geschreven. En ik heb net een tentoonstelling samengesteld met stukken uit mijn eigen collectie."

4.Welke tentoonstelling?
"Tot het eind van de maand kan iedereen hier in het Vermeercentrum die tentoonstelling bezoeken. Het gaat vooral over gebruiksartikelen, wel van Delfts aardewerk uiteraard. Dus niet over de topstukken die je altijd in het museum ziet, maar gewoon een bord, kan, vaasje of een tabakspot. Zaken die nogal eens worden onderbelicht en ondergewaardeerd."

5.Hoe raakt een kind gefascineerd door Delfts Blauw?
"Als jongen was m'n lievelingskleur al blauw en ik ben in deze stad geboren en getogen. Voor mij was het altijd al een logische combinatie. Op m'n twaalfde ben ik gaan verzamelen. Later ben ik in vooral Delfts Blauw gaan handelen en heb uiteraard geprobeerd steeds mooiere stukken te verwerven."

6.Wat is jouw topstuk?
"Ik heb samen met een collega op een markt in België een 17e-eeuwse tulpenvaas ontdekt. Dergelijke vazen zijn zeldzaam omdat ze moeilijk zijn te maken en bovendien alleen voor de adel en het koningshuis bedoeld waren. Dit exemplaar uit plusminus 1690 is van Lambert van Eenhoorn van 'De Metalen pot' in Delft."

7.Waar gaan je boeken over?
"Het eerste ging over 'Delftsch Wit', tegenhanger van het Delfts Blauw, waar nauwelijks over is gepubliceerd. Je komt Delftsch Wit, net als Delftsblauwe tegeltjes, tegen op schilderijen van Vermeer. Het tweede behandelt de merken van alle 35 aardewerkfabrieken die Delft in de 17e-eeuw telde."

8.Als ik burgemeester was…
"Vorige eeuw had een TU-professor het idee van Delft een soort openluchtmuseum te maken en alle gevels in oude luister te herstellen. Dat lukt anno 2017 natuurlijk niet meer, maar ik zou toch proberen een aantal zaken opnieuw op te bouwen."

9. En je wilt een museum erbij?
"Zeker, waar je ook komt in de wereld, iedereen kent Delfts Blauw. Bij de Porceleyne Fles en bij museum het Prinsenhof is wel wat Delfts aardewerk te vinden maar het liefst zou ik een imposant aardewerkmuseum zien in het centrum van de stad. Zo krijgen bezoekers een compleet beeld van bijna 4 eeuwen Delfts aardewerk."

10.Wil je nog iets kwijt aan onze lezers?
"We moeten ons realiseren, dat we al met al in een prachtige stad wonen. Als ik zondagavond of maandagochtend door de binnenstad wandel, lijkt het of ik de stad voor mezelf alleen heb. Waar kom je dat nog tegen?"