Anje de Boer is vrijdagmorgen op de kinderboerderij in gesprek met de Dierenpolitie en de wijkagent. 'Heel fijn dat ze hier volop mee bezig zijn', zegt ze. (foto: Jesper Neeleman)
Anje de Boer is vrijdagmorgen op de kinderboerderij in gesprek met de Dierenpolitie en de wijkagent. 'Heel fijn dat ze hier volop mee bezig zijn', zegt ze. (foto: Jesper Neeleman)

Verdriet om vermoorde pony op kinderboerderij

Algemeen

DELFT – Een shetlandpony op Kinderboerderij Tanthof is door een mishandeling om het leven gekomen. De beheerder en vrijwilliger van de kinderboerderij zijn bedroefd en hopen dat er getuigen zijn.

Door: Jesper Neeleman

De pony, genaamd Rosa, werd dinsdagmorgen dood aangetroffen. Het dier was bebloed. "Een abnormale situatie", vertelt beheerder Anje de Boer. "We kwamen hier in een situatie waarin je niet terecht wilt komen. We zijn diep geschokt en aangedaan. Zeker nu blijkt dat het daadwerkelijk mishandeling was. Dit treft ons allemaal." Rosa woonde al tien jaar op de kinderboerderij, samen met haar maatje Zorro. Ook Zorro mankeert niets, maar liep afgelopen week bedroefd rond. "Je merkt echt dat die uit z'n doen is", zegt Anje.

Vrijdagmorgen zijn de wijkagent en z'n collega van de dierenpolitie op de kinderboerderij. Als ze in de stal van de paardenwei in gesprek zijn met Anje, komen Zorro en de twee ezels erbij staan. "Best bizar dat er in feite tientallen getuigen zijn die hebben gezien wat hier is gebeurd", zegt Anje later. "Het is jammer dat ze niet kunnen praten."

Ze hoopt dat er ook menselijke getuigen zijn die iets gezien of gehoord hebben. Wat nu bekend is, is dat de kinderboerderij maandag om 17.15 uur is afgesloten. De volgende morgen om 08.30 uur is Rosa dood aangetroffen. In de tussentijd heeft het drama zich afgespeeld. "We hopen echt dat mensen zich melden. Al is het maar om te zeggen dat ze, bijvoorbeeld, om een bepaald tijdstip de varkens heel hard hebben horen knorren. Alles dat buiten het normale valt, kan worden gemeld. Alles kan een aanknopingspunt zijn. Ik hoop echt dat we kunnen achterhalen wie dit gedaan heeft. Ik ben blij dat de politie zich hier ook hebben gestort en een onderzoek hebben ingesteld. Ze zijn er fantastisch mee bezig."

Ook de politie hoopt vurig dat getuigen zich melden, geeft politiewoordvoerder Cor Spruijt aan. "Dit is heel triest. Zeker omdat dit is gebeurd op een plek als deze, waar mensen elkaar ontmoeten", voegt hij eraan toe. Het is voor deze regio bovendien een unieke zaak, bevestigt Spruijt.

De beheerder en vrijwilliger van de kinderboerderij zijn afgelopen week overspoeld met reacties. "Ook de bezoekers zijn ontdaan", weet Anje. "Dit leeft heel erg in de wijk." In de schuur is daarom een boek neergelegd waar mensen iets in kunnen schrijven, met daarnaast een foto van Rosa.

Tijdens het gesprek moet Anje tussendoor nog even achter twee varkens aan rennen, die uit hun hok zijn geglipt op het moment dat een nieuwe lading stro naar binnen werd gereden. "Het werk hier gaat verder gewoon weer door", zegt Anje. "Maar de sfeer blijft bedrukt, terwijl dit normaal gesproken een plek is waar mensen vrolijk zijn."

Wie maandag 4 december tussen 17.15 uur en dinsdag 5 december 08.30 uur iets heeft gezien of informatie heeft die kan helpen de dader(s) van deze mogelijke mishandeling te vinden kan contact opnemen met de districtsrecherche / Dierenpolitie Delft-Westland via 0900-8844. Liever anoniem? Bel dan met 0800-7000.