Afbeelding

Rumoer en ruimte in een mindmap

Algemeen

DELFT - In deze donkere dagen moet je zorgen dat je opvalt. En dat doet Delft volop. Wat viel mindmapgoeroe Hans Buskes op in het Delftse nieuws?

Als je naar Delft gaat, loop je verhoogd risico in de prijzen te vallen. "Dat overkwam bijvoorbeeld new space-bedrijf Hiber", zegt Hans Buskes. "Ze zitten nog maar net in Delft, of ze winnen een belangrijke Europese prijs. Trouwens, niet alleen Hiber zit hier nu, ook space-bedrijf Fleet, Hyperion en ISIS zetelen inmiddels in Delft."

-Leuk hoor, maar wat is hier nou zo opvallend aan?
Buskes: "Nou, Delft lijkt dé place to be als je de ruimte wilt veroveren. Tegelijkertijd viel in de Delftse ruimte vooral rumoer op. Over de volgens velen foeilelijke uitgangen/entrees van de nieuwe parkeergarage in de Nieuwe Gracht, aan de Spoorsingel. En er zijn er ook nog eens opvallend véél – elke parkeerder lijkt zo zijn eigen uitgang te hebben. Rode loper voor de parkeerder. En verder: rumoer over de sluiting van Ciccionina, terwijl er tegen Club Ceasar – waar misschien wel kwalijker zaken spelen – alleen maar 'foei, mensen, niet meer doen' wordt gezegd, zonder maatregelen te treffen. Dat komt bij mij over als meten met twee maten. Ook bij de TU Delft opvallende zaken: daar willen ze wetenschap en geloof scheiden en dus mag een Pastafariaan niet in piratenpak en vergiet op zijn hoofd promoveren. Terecht: ik neem een onderzoeker met vergiet op z'n hoofd niet serieus. En dat doe ik ook niet met het gedoe over de naam van de espresso-coffeebar op de TU-campus, de Escobar. Je krijgt daar toch echt espresso en geen cocaïne."

-Je hebt al de rode loper voor de parkeerder vermeld, nu ook nog de rode loper voor de binnenstadbezoeker?
"Ja. Op zich een prima streven om de binnenstadbezoeker welkom te heten op de route van de Binnenwatersloot tot het Blauwe Hart en deze route eens flink op te krikken, maar de Fietsersbond Delft wil daar een stokje voor steken, of beter een spaak in het wiel. Opvallend, omdat de bond eerder liet weten verheugd te zijn met de basisgedachte van het plan. De bond vreest nu anarchie op straat als vaag blijft welke ruimte voor wie bestemd is. Misschien moet er ook een rode loper voor fietsers komen. Trouwens, valt jóu niet iets op?"

-Uhh, nou zeg nee. Maar móet dat dan?
"Oké, ik leg het je uit. Als je naar de stad kijkt, zie je – hoe zal ik het zeggen? – dingen die beter kunnen. Maar als je omhoog kijkt, zie je dingen die de stad beter maken. Kijk omhoog, en laat je inspireren. Neem die new space-bedrijven die vanuit Delft de ruimte gaan veroveren. Of wat de gemeente nu mogelijk maakt op het dak van het stadskantoor. Daar komen 300 zonnepanelen, voor mensen die zelf geen dak hebben, maar wel graag groene energie willen. De gemeente stelt daarvoor haar dak ter beschikking. Prima initiatief en ik hoop dat dit opvallend veel andere dakbezitters zal inspireren hetzelfde te doen."