De Delftse kinderarts Nico van der Lelij van het Reinier de Graaf-ziekenhuis vreest dat een strenge winter voor sommige jongeren ernstige gevolgen kan gaan hebben.
De Delftse kinderarts Nico van der Lelij van het Reinier de Graaf-ziekenhuis vreest dat een strenge winter voor sommige jongeren ernstige gevolgen kan gaan hebben. Foto: Marc Schapers

Kinderarts waarschuwt voor de dodelijke combinatie van kou en alcohol

Algemeen

DELFT – De Delftse kinderarts Nico van der Lelij maakt zich zorgen. Nu de winter is aangebroken kan het weleens slecht(er) aflopen met jongeren die in de buitenlucht te veel alcohol nuttigen.

Door: Jesper Neeleman

Nico van der Lelij is het brein en de drijvende kracht achter de alcoholpoli in het Reinier de Graaf-ziekenhuis. Het is zijn levenswerk geworden de jeugd te behoeden voor alcohol en daarin is hij behoorlijk succesvol. Maar: 'we' zijn er nog niet, weet Van der Lelij.

Van de jongeren die met een alcoholvergiftiging in het ziekenhuis worden binnengebracht is ruim een kwart onderkoeld. Dit brengt een hoop extra gevaren met zich mee, los van hun vaak al penibele toestand door overmatig alcoholgebruik. Onderkoeling en overmatig drankgebruik bleek dit jaar al meerdere keren een dodelijke combinatie. Vorig weekend zijn drie jongeren in de Hoekse Waard aan de dood ontsnapt omdat ze het geluk hadden dat een voorbijganger hen vond. Zij waren door hun vrienden achtergelaten. "Hier zijn vele voorbeelden van", weet Van der Lelij. "We zien het elke maand wel een paar keer en het gebeurt overal in het land. En het verbaast me dat het vaak niet eens de media haalt." Bijzonder is ook dat jongeren hun vriend of vriendin niet zelden alleen en buiten bewustzijn in de kou achterlaten. "Dat is helaas vrij gebruikelijk", weet de kinderarts. "Dan zijn ze zelf ook beneveld en schrikken ze als het misgaat. Ze denken: straks komt de politie en heb ík ook een probleem." Daarbij komt dat een stukje kennis bij veel jongeren ontbreekt. "Ze denken dat je lichaam opwarmt van alcohol. Terwijl het juist afkoelt." Lig je ook nog bewusteloos op de grond, dan gaat je lichaamstemperatuur razendsnel naar beneden. Van der Lelij maakt zich, met Koning Winter in aantocht, extra zorgen.

-Je kunt zeggen: Door die verhoging van de minimumleeftijd van alcohol zoeken nog meer jongeren hun toevlucht tot parkjes en de buitenlucht en krijg je juist zulke situaties.
Van der Lelij: "Dat is misschien wel zo, maar over het algemeen zie je alcoholgebruik onder jongeren afnemen. De gemiddelde leeftijd waarop jongeren met alcohol beginnen neemt toe en dat is gunstig. Maar de groep die er al op jongere leeftijd mee start, zien we terug in het ziekenhuis. Wij doen hier in het ziekenhuis wat we kunnen, maar we kunnen het niet alleen."

-Wat moet verder gebeuren?
" Ouders mogen best strenger zijn. Overigens wordt de groep ouders die het goed vindt dat hun kind drinkt steeds kleiner. Daar zijn we trots op. Maar drinken ze toch stiekem, dan mag best streng worden opgetreden. Pak bijvoorbeeld hun mobieltje tijdelijk af. Verder mag handhaving in Nederland best strenger. Als je in Amerika een winkel hebt die alcohol aan minderjarigen verkoopt dan wordt die winkel gesloten. We blijven ondertussen doorgaan met voorlichting geven. Woensdagmiddag deed ik dat bijvoorbeeld voor Tweede Kamerleden. Op het CLD zijn we met Het Expertisecentrum Jeugd en Alcohol net een pilot begonnen om jongeren te behoeden voor alcohol. Dit project, dat gesteund wordt door zorgverzekeraar DSW, gaan we begin volgend jaar op scholen in heel het land uitvoeren. En laatst heb ik Gent zo'n 150 kinderartsen toegesproken. Ik heb ze verteld dat we last hebben van België, omdat je daar nog vanaf je zestiende mag drinken. Dus gaan bussen Nederlandse jongeren daar naartoe om te drinken. Belgische artsen willen daar het Nederlandse voorbeeld volgen, met een hogere alcoholleeftijd. Een idee dat in Delft is ontwikkeld."

-U bent er behoorlijk druk mee…
"Ik hoop dat ik mijn kleinkinderen, die ik nog niet heb, ooit kan vertellen dat ik m'n steentje heb bijgedragen aan de gezondheid van jongeren. Dat heb ik onder meer al gedaan door de cijfers aan te leveren waardoor de leeftijdsgrens voor alcohol op 18 is gesteld. Maar er gaat nog veel mis en ik blijf de strijd dagelijks voeren. Maar dat hoort, vind ik, ook bij mijn rol als kinderarts."