Het kan geen kwaad om met elkaar in gesprek te gaan over de vraag hoe we met elkaar omgaan, vindt dominee Arnold Vroomans. Dat gaat woensdag 15 november in de Nieuwe Kerk dan ook gebeuren.
Het kan geen kwaad om met elkaar in gesprek te gaan over de vraag hoe we met elkaar omgaan, vindt dominee Arnold Vroomans. Dat gaat woensdag 15 november in de Nieuwe Kerk dan ook gebeuren.

Komt allen tezamen

Algemeen

Kerst is een feest van saamhorigheid. En waar kun je dan beter beginnen dan in de kerk?

Voor het eerst in jaren is dit jaar weer een kerstnachtdienst in de Nieuwe Kerk. Deze dienst trok altijd zo'n dertienhonderd à veertienhonderd bezoekers. Omdat de Nieuwe Kerk werd gerestaureerd, bleef het met Kerst drie jaar lang rustig in Delfts grootste toeristische trekpleister.
Tot dit jaar. Want op kerstavond, zondag 24 december, is er weer een kerstnachtdienst.

Hoogtepunt
Deze begint officieel om 22.00 uur, maar bezoekers wordt aangeraden toch echt iets eerder te komen. Voorafgaand klinken namelijk al enkele prachtige kerstlieden. Arnold Vroomans (foto), predikant van de Nieuwe Kerk, kijkt uit naar dit hoogtepunt. "Dit jaar komt het 140 leden tellende mannenkoor Jubilate uit Katwijk zingen tijdens de dienst", kan hij alvast verklappen. "Ze worden op het onlangs gerestaureerde Bätz-orgel begeleid door Bas de Vroome. Verder komt de sopraan Emma Brown, die werkelijk prachtig kan zingen. Het wordt heel gaaf." Bekende kerstliederen als 'Ere zij God', 'Stille nacht' en 'Komt alle tezamen' zullen de revue passeren. "En natuurlijk is er een mooie preek van mijn hand", zegt De Vroome. Uiteraard wordt ook stilgestaan bij het kerstverhaal.
Loopt u de deuren van de kerk het hele jaar door niet plat, maar komt u wel graag met Kerst? Voel u niet bezwaard, benadrukt dominee Arnold Vroomans. "Voor mij bestaat er niet iets als 'kerstnachtgelovigen' niet. Ik vind het juist fantastisch als mensen komen." Voor wie graag met de kinderen komt maar 22.00 uur wat laat vindt, is er vanaf 19.00 uur een kinderkerstnachtdienst. "Ook dit is altijd hartstikke leuk", vervolgt Vroomans. "Kinderen lopen dan bijvoorbeeld verkleed als herder door de kerk en worden echt bij het verhaal betrokken." Zie voor meer en actuele informatie de website www.onkd.nl.