De organisatie van de Santa Run: Maarten van Woerden, Thomas van Ringen, Ferra van Mourik, Jet Verloove, Hans van Luipen, Salah Al-Haidari, Bruun van der Steuijt, Manouk en Han Heijmans (v.l.n.r.). (foto: Henk Houtzager)
De organisatie van de Santa Run: Maarten van Woerden, Thomas van Ringen, Ferra van Mourik, Jet Verloove, Hans van Luipen, Salah Al-Haidari, Bruun van der Steuijt, Manouk en Han Heijmans (v.l.n.r.). (foto: Henk Houtzager) Foto: Henk Houtzager

Kerstmannen rennen door de binnenstad tijdens Rotary Santa Run

Algemeen

DELFT – Nog maar één weekje en dan rennen talloze kerstmannen door de Delftse binnenstad. Zondag 17 december gaat om 14.00 uur aan de Burgwal de Rotary Santa Run van start.

Reden genoeg om aan te schuiven bij één van de laatste vergaderingen van het team dat de run organiseert. Die ploeg heeft al de nodige inspanning in het event gestoken. "Ik ben er al heel lang mee bezig", vertelt Salah Al-Haidari. "Vorig jaar al heb ik aan de voorzitters van alle vier Delftse Rotary clubs gevraagd of ze mee willen doen. Dat was de basis waardoor we hier aan tafel zitten. In meer dan vijftig steden in Nederland zitten nu clubjes zoals wij om tafel, om allemaal rond 17 december een Santa Run in hun stad te organiseren. Het gemeenschappelijke goede doel is de Nierstichting, ons lokale goede doel is de Stichting Delftse Vakantie Activiteiten (DVA). Die organisatie biedt de mogelijkheid om kinderen die niet op vakantie kunnen gratis een onvergetelijke vakantie van maar liefst twee weken te geven. Naast de Rotary-leden zitten Thomas van Ringen van DVA en Maarten van Woerden van Trompper Optiek aan tafel. Trompper is naast Topdesk hoofdsponsor.

Ze hebben het er allemaal maar druk mee. Han Heijmans: "Kijk, we zijn natuurlijk met z'n allen geen evenementenbureau en hebben die ervaring niet. Hans Luipen zou zomaar kunnen zeggen: 'We vragen de stedelijke banketbakkers een nieuwe brug over de Oude Delft te maken'. En daar zijn we mee bezig. Het wiel opnieuw uit te vinden." Ferra van Mourik vult aan: "We zijn op een positieve manier tot elkaar veroordeeld. We waarderen elkaars kennis en kundigheid en wat ons bindt is het doel waar we voor staan. Dat is zo leuk!". Precies, zegt Jet. "Je tijd steken in iets waar je voor wilt gaan. Als je daarmee gezamenlijk de eerste editie van de Rotary Santa Run in Delft neerzet dan is dat geweldig. Het mogelijk maken dat mensen een leuke middag met elkaar beleven en twee goede doelen ondersteunen… Daar geniet ik van."

Hans Luipen reist elke maandag met de trein uit Overveen naar Delft voor de vergadering. "Ik ken Delft eigenlijk niet en heb laatst de route van de Santa Run gewandeld, van start tot finish op de Burgwal. Wat een schitterende tocht, door het prachtige Delft."

Het wordt volgende week feest in de stad. Ook de middenstand laat zich niet onbetuigd. Café Fijn trakteert deelnemers op warme chocolademelk en live pianomuziek in kerstsfeer. Stads-Koffyhuis zorgt voor koffie of een andere warm drankje voor de lopers. Meedoen kan nog en kost 10 euro. Voor dit bedrag krijg je een gratis pak met baard.
Zie voor meer info en inschrijven www.delft.rotarysantarun.nl.