Vanaf januari 2018 kunnen studenten een online cursus van hun eigen universiteit of van een van de partners volgen.
Vanaf januari 2018 kunnen studenten een online cursus van hun eigen universiteit of van een van de partners volgen.

Negen universiteiten maken virtuele studentenuitwisseling mogelijk

Algemeen

Studenten van negen universiteiten wereldwijd kunnen vanaf januari 2018 online keuzevakken volgen aan elk van deze instellingen en de behaalde studiepunten bijschrijven aan hun eigen universiteit. Na een pilot dit jaar, hebben de universiteiten deze afspraak op dinsdag 5 december in Whistler (Canada) bekrachtigd.

De betrokken universiteiten spreken van een 'virtual exchange program', vergelijkbaar met het Erasmus-uitwisselingsprogramma. Ook daar halen studenten aan een partneruniversiteit studiepunten die meetellen voor hun opleiding 'thuis'. Anders dan bij een reguliere uitwisseling, hoeven studenten in dit geval niet te reizen en maken ze het tentamen aan hun eigen universiteit.

Vanaf januari 2018 kunnen studenten een online cursus van hun eigen universiteit of van een van de partners volgen. Daardoor neemt het aanbod van keuzevakken enorm toe. Dit is een nieuwe benadering van internationalisering, die studenten op een makkelijke manier toegang geeft tot expertise van gerenommeerde universiteiten wereldwijd.

Kwaliteit
De betrokken universiteiten zijn TU Delft (initiatiefnemer), Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (Zwitserland), Wageningen University and Research, Rice University (VS), University of Queensland (Australië), Australian National University (Australië), University of Adelaide (Australië), Hong Kong University of Science and Technology en Universiteit Leiden. 

"Voordat een universiteit overweegt om een online vak van een andere universiteit te integreren in het eigen curriculum, moet ze erop kunnen vertrouwen dat de cursus een hoge kwaliteit heeft en gemaakt is door een vertrouwde partner, waarmee eerder is samengewerkt", zegt Anka Mulder, vice-voorzitter van de TU Delft. Dat is met deze groep universiteiten het geval: ze kennen en vertrouwen elkaar, hebben uitwisselingsprogramma's, hebben ervaring met online onderwijs en een goede internationale reputatie, die bijvoorbeeld blijkt uit hun posities in internationale ranglijsten.

Anka Mulder: "Virtuele uitwisseling biedt studenten niet alleen een breder aanbod aan vakken en expertise, het maakt onderwijs ook flexibeler, en studeren over de grens toegankelijker. Daar profiteren ook studenten van voor wie een reguliere uitwisseling niet mogelijk is door tijdgebrek of om financiële redenen." Bovendien is virtuele uitwisseling een waardevolle ervaring voor studenten omdat het de mogelijkheid biedt om contacten te leggen in een cultureel diverse studentengemeenschap.