<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo delftopzondag.nl
De Kromstraat is afgelopen jaren dè uitgaansstraat van Delft geworden. Het succes van dit smalle straatje kent ook een keerzijde.
De Kromstraat is afgelopen jaren dè uitgaansstraat van Delft geworden. Het succes van dit smalle straatje kent ook een keerzijde. (Foto: Koos Bommelé)

Burgemeester legt Club Ciccionina tijdelijke sluiting op

DELFT – Club Ciccionina moet de deuren voor vier weken sluiten. Eigenaresse Nina Voets hoopt dat dit voor haar slechte nieuws genoeg reden geeft om na te denken over uitgaan in Delft.

Door: Jesper Neeleman

Aanleiding voor de door burgemeester Van Bijsterveldt opgelegde tijdelijke sluiting was een flinke knokpartij, begin oktober. De problemen begonnen in Club Ciccionina en kregen een massaal vervolg in de Kromstraat. Beveiligers, het SUS-team en extra opgeroepen politieagenten probeerden het geweld te beëindigen, maar konden niet voorkomen dat een politieagent gewond raakte. Burgemeester Van Bijsterveldt liet eerder al weten dat we eerder incidenten in en rond de club zijn geweest en dat Ciccionina hierop is aangesproken. "Dit heeft niet geleid tot verbetering", oordeelt Van Bijsterveldt.

Nina Viets, eigenaresse van Ciccionina, kan zich niet vinden in dit besluit. "We hebben al het mogelijke gedaan om incidenten te voorkomen en op de juiste manier af te handelen", reageert ze. "Er is volgens ons geen causaal verband tussen wat er 1 oktober binnen is gebeurd, en wat vervolgens buiten gebeurde. Hiervoor bestaat protocollen. Na een ruzie moet je de groepen ook buiten gescheiden houden en dat is gebeurd. Onze beveiliging reageert altijd adequaat op dergelijke situaties."

Het probleem zit 'm volgens Nina Voets meer in het feit dat afgelopen jaren meerdere uitgaansgelegenheden, zoals de Triangle en Speakers, zijn gesloten. Wie in Delft gaat stappen, komt al gauw in de Kromstraat terecht, waar je ook 's nachts na tweeën verder kunt feesten. Het gevolg: uitgaanspubliek komt hier 's nachts massaal samen. "En natuurlijk krijg je dan weleens een vechtpartij. Dat is nooit helemaal te voorkomen", benadrukt Voets. "Natuurlijk zijn er verbeterpunten. Ook voor ons. Maar het is belangrijk op groter niveau naar de veiligheid van de straat te kijken, met horeca, gemeente en politie. En niet naar één club te wijzen. We moeten dit incident aangrijpen en kiezen voor een gezamenlijke aanpak. Ik verwacht dat die er komt. Doen we dat niet, dan zijn er alleen verliezers."

Nachtburgemeester Leo Quack geeft aan dat een horecagelegenheid nooit zomaar wordt gesloten. "Daar gaan meerdere waarschuwingen aan vooraf", weet Quack. "Als er een gegronde reden is een zaak tijdelijk te sluiten, dan heb ik daar geen moeite mee." De nachtburgemeester is het met Nina Voets eens dat de Kromstraat tegenwoordig veel voor de kiezen krijgt. "Alles klontert daar 's nachts samen. En je hebt er altijd wel een paar oproerkraaiers tussen. Dat is het risico van een uitgaansstraat. En in een smalle straat als de Kromstraat kun je geen kant op." Verder valt Leo Quack op dat jongeren steeds later op stap gaan èn steeds meer te besteden hebben. "Het is op sommige momenten in de nacht veel drukker van vroeger. Dan kan irritatie opleveren."

Nina Voets geeft aan dat driekwart jaar geleden een overlegstructuur is opgericht met politie, beveiliging en ondernemers, specifiek voor de Kromstraat. "Tijdens dit overleg heeft de wijkagent aanbevelingen gedaan voor een goede beveiliging. Die hebben wij direct opgevolgd. Daarna is geen enkele waarschuwing geweest. Totdat de brief bij ons op de mat lag." Club Ciccionina is tot de Kerst gesloten. "We missen nu natuurlijk de nodige inkomsten. Erger nog vind ik de imagoschade. De Kromstraat had afgelopen jaren weer een veel beter imago. Nu denken sommigen weer dat we een foute tent zijn, terwijl hier praktisch nooit iets gebeurt en we een leuke programmering hebben voor verschillende doelgroepen."

Navraag bij de gemeente leert dat in Delft afgelopen vijf jaar slechts één keer eerder een horecagelegenheid op last van de burgemeester tijdelijk de deuren moest sluiten. "Dat was Club Al Maghrib aan het Vesteplein", laat een gemeentewoordvoerder weten. "Het beoogde resultaat was om een einde te maken aan geweld bij die ondernemer. Dat is toen ook bereikt."


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419598&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>