Kees Noort (links) en Huub 't Hoen kijken trots en tevreden terug op het eerste jaar dat De VAK op eigen benen staat. (foto: Jesper Neeleman)
Kees Noort (links) en Huub 't Hoen kijken trots en tevreden terug op het eerste jaar dat De VAK op eigen benen staat. (foto: Jesper Neeleman)

De VAK doet het nu zonder de gemeente en vooral met elkaar

Algemeen

DELFT - Zo ben je boos, zo ben je een bloeiende coöperatie. Dat overkwam De VAK. Jarenlang was dit een onderdeel van de gemeente Delft, ruim een jaar geleden moest het noodgedwongen op eigen benen staan.

Door: Jesper Neeleman

En dat gaat eigenlijk hartstikke goed, blijkt ook als we directeur Huub 't Hoen en Kees Noort, de voorzitter van het nieuwe bestuur, spreken. De VAK wordt nu gerund door 3 fte aan betaalde krachten, een bestuur, tachtig docenten en vrijwilligers. "Er is binnen deze groep een bepaalde energie ontstaan", zegt Huub 't Hoen. "Het gevoel van verlies en rouw sloeg al gauw om in het zien van kansen en mogelijkheden." Waarom ze boos waren? Omdat de gemeente jarenlang alles bekostigde. Door hiermee te stoppen, wilde het stadsbestuur 1,2 miljoen euro per jaar bezuinigen. "We gingen van alles naar niets", zegt Huub 't Hoen. In euro's uitgedrukt: van 1,2 miljoen euro naar nul euro. Maar: er werd toch nog wat budget vrijgemaakt. Dit kalenderjaar krijgt De VAK een subsidie van 200.000 euro. Wat ze moesten veranderen? "Alles", antwoordt Kees Noort. "Denk alleen al aan iets eenvoudigs als het versturen van facturen." 't Hoen: "We moeten marktconform werken. Zo lean and mean als mogelijk. En het ís hier nu erg lean and mean." De VAK is veertig weken per jaar van 09.00 uur tot 23.00 uur geopend. "Een hele organisatie om dat voor elkaar te krijgen", weet 't Hoen. "We concurreren nu met, bijvoorbeeld, de pianodocente die thuis les geeft. Dus moeten we qua prijs scherp blijven", zegt Kees Noort. De kracht van De VAK zit 'm in het ruime aanbod, benadrukken ze. Terwijl dochter dansles heeft, kan moeder pianoles volgen.

Als het zelfstandig zo goed gaat, waarom moest dan jarenlang gemeenschapsgeld naar De VAK gaan? "Het was een soort springplank", antwoordt Noort. "Zonder die springplank hadden we nooit kunnen neerzetten wat het nu is. Je kunt niet vanuit het niets een coöperatie met tachtig vakkundige docenten neerzetten." Huub 't Hoen: "Als er geen ondersteuning of goodwill vanuit de stad was geweest hadden we nooit zo'n centrum voor de kunsten gehad. Door een goede businesscase, onze goede naam en de ervaring hebben we nu zo'n centrum waar drieduizend cursisten, in leeftijd variërend van 2 tot 94 jaar oud, graag gebruik van maken." Over twee tot drie weken begint de verbouwing van DOK Centrum. De VAK neemt dan na de zomervakantie van 2018 haar intrek in dit pand, dat de naam OPEN krijgt. De twee maken dan als zelfstandige organisaties gebruik van één gebouw.

Kees Noort en Huub 't Hoen kijken er naar uit. Het huidige pand van De VAK is al 25 jaar in gebruik en is wat gedateerd. Straks hebben ze mooie nieuwe ruimtes met alle mogelijkheden van deze tijd. Blijft het daarbij? Als het aan De VAK ligt niet. "We maken nu voor enkele cursussen gebruik van De Hofstee, in Tanthof", merkt Noort op. "Delft zal komende jaren groeien." Dus denkt De VAK erover na komende jaren nog meer de wijken in te gaan en de mensen meer op te zoeken. "Dat maakt De VAK nog laagdrempeliger, maar het vergt tijd en aandacht." Die richten ze eerst maar eens op een goede overgang naar OPEN.