Afbeelding

Dubbel Delft

vaste rubrieken

Het punt waar de Hugo de Grootstraat en het Westplantsoen elkaar kruisten was ooit een heldere samenkomst. Uit de vier windstreken kwamen vier wegen op één punt samen en dus kwam er een kruising. Niets meer aan doen zou je zeggen.

Daar dachten ze bij de afdeling Verkeer van de Gemeente Delft toch heel anders over: in de loop der jaren zijn er diverse varianten geweest die, zo was de gedachte, een betere doorloop van het verkeer zouden bewerkstelligen. Uiteindelijk zitten we nu met een bochtig stuk van het Westplantsoen naar de uitloper van de Hugo de Grootstraat richting de secundaire weg 15 en een hoekig stuk van diezelfde Hugo de Grootstraat naar het Westplantsoen richting Stanislas College. De oude foto laat het kruispunt in al z'n simpelheid en doelmatigheid zien. Met het plein is het ook zoiets: het is toch een mooi grote ruimte waar je een fraai stuk groen annex speelplek zou kunnen aanleggen. De oude foto toont al het dilemma: een paar bomen, een paar plantenbakken, een paar parkeerplaatsen en veel tegels.

Anno de eenentwintigste eeuw is er weinig veranderd. Natuurlijk zijn er veel meer auto's en dus parkeerplaatsen, zijn de bomen wat hoger geworden, maar is het nog steeds niet wat het zou kunnen zijn. Wie de oude foto beter bekijkt ziet natuurlijk meer verschillen, zoals het verdwijnen van Delfts' Volkswagendealer Mulder en het nog in aanbouw zijnde deel van het Westeinde. Zowel de Paulus Buysstraat als de Hugo de Grootstraat danken hun naam aan een voor Nederland belangrijke rechtsgeleerde, alhoewel Hugo de Groot door zijn spectaculaire ontsnapping in een boekenkist uit slot Loevestein veruit de bekendste is. En we hebben natuurlijk het standbeeld van Hugo de Groot, dat in 1886 midden op de Markt werd geplaatst en daarna nog meerdere keren is verplaatst vanwege Taptoe Delft en andere activiteiten.

Van de naar hem genoemde straat is het eerste deel, van Spoorsingel tot de Warmoezierstraat, rond 1899 aangelegd door particuliere aannemers uit de gemeente Hof van Delft. De Hugo de Grootstraat werd in de jaren die volgden nog twee keer verlengd. Inclusief het kruispunt.

Meer Dubbel Delft? Kijk dan op de website www.dubbeldelft.nl.

Afbeelding