Kees Lansbergen (links) en Hubertus Bahorie in gesprek in de tempel van Loge Silentium in de Choorstraat.
Kees Lansbergen (links) en Hubertus Bahorie in gesprek in de tempel van Loge Silentium in de Choorstraat.

Vrijmetselaars vertellen veel – maar niet alles – in gesprek met stadsfilosoof Hubertus Bahorie

Algemeen

DELFT – Rond de vrijmetselarij hangt een zweem van mystiek. Zondag 26 november gaat stadsfilosoof Hubertus Bahorie die proberen te doorbreken. Iedereen is welkom hiervan getuige te zijn.

De Delftse Loge Silentium opent de deuren van haar tempel in de Choorstraat 16a die middag voor alle geïnteresseerden. Aanleiding is het 300-jarig jubileum dat de Vrijmetselaars dit jaar vieren. De Delftse afdeling bestaat al sinds 1801.
Stadsfilosoof Hubertus Bahorie kende de Vrijmetselarij tot voor kort alleen uit de boeken van Dan Brown. "Spannende verhalen", zegt hij. "Als ergens weinig over bekend is, wordt al gauw gespeculeerd. Ik wil nu wel weten hoe het echt zit. Wat is hun geheim? Dat probeer ik te ontdekken door in gesprek met ze te gaan, interessante vragen te stellen en net zo lang door te vragen totdat iedereen snapt waar het over gaat. Als de toon is gezet, nodig ik publiek uit om mij te helpen."
Bahorie vindt het mooi dat de Delftse vrijmetselaars, een vereniging die traditiegetrouw wat naar binnen is gericht, nu de deur open zet voor iedereen. "Een hele sterke stap."

Wie echter denkt dat de vrijmetselaars hun aller-diepste geheimen zullen delen, vergist zich. Natuurlijk vertellen ze graag wie ze zijn en wat ze doen. Wat dat is? "We zijn een mooie mix aan mensen van allerlei gezindten en opleidingsniveaus", zegt Kees Lansbergen, voorzitter van Loge Silentium. Ze komen elke dinsdagavond bijeen. "Eén van de leden geeft dan een lezing. Verder kijken we hoe we elkaar kunnen stimuleren anders naar jezelf en de maatschappij te kijken. Hoe kun je een beter mens worden? Hoe kun je dit toepassen in je dagelijks leven, je gezin of je werk? Het stimuleert daarover met elkaar, een broederschap, te spreken. We delen veel met elkaar."

Wie Vrijmetselaar wordt, ondergaan een inwijdingsritueel. "Iets heel moois", zegt Lansbergen. "Met heel oude tradities en handelingen." Wat precies gebeurt, is dus wèl een geheim. "Dat gooien we niet op straat. Iedereen beleeft dit anders. En je zou zoiets heel anders beleven als je al precies weet wat gaat gebeuren. Dat is de kracht van het geheim."

De Vrijmetselarij is dus al 300 jaar oud en nog steeds zijn er veel symbolen en rituelen die herinneren aan die tijd waarin het werd opgericht. "Regels zijn in 1717 neergezet en hebben zich natuurlijk ontwikkeld. Maar enkele zaken en handelingen staan ook in 2017 nog overeind. De kracht van de woorden die toen zijn opgesteld zijn zo krachtig; daar nemen we geen afscheid van."

Meer weten? Kom dan langs op 26 november. De zaal is open vanaf 14.00 uur. "Iedereen kan dan op ongedwongen en ludieke manier een kijkje krijgen in wat de Vrijmetselarij is, wat we doen en wat de beweegredenen zijn. Hubertus stelt prikkelende vragen en we laten graag onze tempel zien." Zie voor meer info www.logesilentium.nl. Aanmelden kan via info@logesilentium.nl.