Afbeelding
Foto: Marc Schapers

Hemd van het Lijf: Fokke Keuning

Algemeen

De goedlachse Hagenaar Fokke Keuning (59) kookt al 36 jaar met veel toewijding en plezier voor leden en niet-leden van De Delftsche Studentenbond in sociëteit Tyche aan de Oude Delft 123.

1.Waarom wil je op deze plek worden gefotografeerd?
"Hier in de keuken van de sociëteit ben ik in mijn element. Ik kook hier vier dagen in de week, op een drukke dag zo'n 200 en op een stille dag 50 maaltijden voor zowel studenten als niet-studenten. En ik moet wel iets goed doen, want een behoorlijk aantal komt hier élke dag eten."

2.Altijd kok geweest?
"Ja, ik heb aan de Francois Vatelschool in Den Haag mijn koksdiploma gehaald en heb tot mijn diensttijd in een zorginstelling in Wassenaar gewerkt. In 1981, na mijn militaire dienst, ben ik hier terechtgekomen en ik blijf hier koken zolang het mag. Ik heb nu eenmaal het mooiste vak dat er is. Werken met je handen en mensen een plezier doen. Dat ligt me uitstekend."

3.Was dat een grote overgang?
"Nogal, in Wassenaar kookte ik onder anderen voor de moeder van Ruud Lübbers en de tante van Freddy Heineken. Het was een chique bedoening; niets was te gek. Je hoefde daar niet met stamppot aan te komen. Hier gaat het meer om massa, juist wel stamppotten, bami en lasagne. Het moet ook vooral veel zijn. Studeren maakt kennelijk hongerig."

4.Een ander publiek, lijkt me...
"Ik zeg altijd: 'Ik werk op een kleuterschool waar ze alcohol schenken'. Het is een typische studentenwereld: jasje, dasje, eigenaardige regeltjes, noem maar op. Maar het houdt me jong en het is vooral heel leuk. Anders hou ik het hier natuurlijk ook geen 36 jaar vol."

5.Is veel veranderd in 36 jaar?
"Tegenwoordig studeert iedereen; in mijn begintijd was het wat meer elitair. En je kon zolang studeren als je wilde. De recordhouder hier was 16de-jaars. Dat soort gekke dingen gebeuren niet meer. Het wisselt ook. Een tijdje hadden de studenten lang haar en droegen ze truien. Nu is het weer wat studentikozer. De vereniging telde vroeger meer leden dan nu. Zes dagen in de week kookten we elke dag 250 maaltijden. Dat is niet meer."

6.Wat is je topgerecht?
"Lasagne met gerookte zalm. Dat is echt een megahit. Maar ook mijn chocolademousse is een topper. Die maak ik met Toblerone-chocola en valt niet aan te slepen. Sommigen komen twee tot drie keer terug."
7.Nooit over gedacht om naar Delft te verhuizen?
"Ik ben geboren en getogen in hartje Schilderswijk en daar ga ik ook dood. Als ik 's ochtends wakker word moet ik de Haagse toren kunnen zien. Ze vroegen ooit of ik hierboven wilde wonen. Dat leek ze wel zo makkelijk. Ik dacht: ja, vooral voor jullie, maar ik sta straks midden in de nacht tosti's te maken. Dus ik heb gezegd: 'Laten we dat maar niet doen'."

8.Doe je nog iets anders?
"Weinig, ik ben jarenlang toetsenist geweest in een band, dat was m'n grote hobby. Dat lukt helaas niet meer; mijn vingers zijn kromgegroeid. Het komt nu neer op werken, een biertje drinken en Netflix kijken."

9.Studenten en 'burgers', gaat dat samen?
"De 'externe eters' hier zitten aan hun eigen tafeltje aan het raam. Zij komen hier vooral omdat het goedkoop is, of omdat ze te lui zijn om te koken. Beiden bemoeien zich weinig met elkaar, maar ik hoor over en weer weinig klachten."

10.Als ik burgemeester was...
"Zou ik erkennen, dat de autoluwe binnenstad is mislukt. Die pollers werkten prima, het was lekker rustig op de gracht. Nu is het weer net als voorheen. Ik neem aan dat de gemeente Delft stinkend rijk wordt van al die bekeuringen. Zelf heb ik mijn auto de deur uitgedaan vanwege het Delftse verkeersbeleid. Ik kom tegenwordig met de tram."