Blij gezichten bij het Delftse team.
Blij gezichten bij het Delftse team.

Delfts studententeam grote winnaar Synthetische Biologie competitie

Algemeen

Studenten van de TU Delft hebben de International Genetically Engineered Machine (iGEM) wedstrijd in Boston gewonnen. Het team presenteerde afgelopen week hun idee voor een methode die snel en terplekke antibioticaresistentie in bacteriën bij melkvee kan aantonen. Zo kan de boer de behandeling (in het geval van een resistente bacterie) mogelijk aanpassen en onnodig antibioticagebruik verminderen. 

De studenten hebben hun idee toegespitst gebruik in de melkvee-industrie en een veel voorkomende ziekte bij koeien, namelijk uierontsteking. De studenten hebben ook nagedacht over gebruiksvriendelijkheid en samengewerkt met stakeholders in het veld. "Om meer impact te maken met onze methode zou de boer antibioticaresistentie moeten kunnen detecteren in het veld zonder moeilijke lab benodigdheden", aldus Kimberly Barentsen

"We hebben ons laten inspireren door een opmerkelijke minuscuul diertje, het beerdiertje",' vertelt Amária Vledder. Beerdiertjes worden beschouwd als de meest veerkrachtige dieren op aarde. Ze kunnen overleven in extreme omstandigheden door te verschrompelen. Wanneer de beerdiertjes terug in contact komen met water, zijn ze enkele uren later weer actief. De studenten hebben uitgezocht of ze beerdiertje specifieke eiwitten kunnen gebruiken om de Cas-eiwitten in te drogen zonder dat ze hun activiteit kwijt raken.

 

Product
Ook al hebben de studenten in het lab bewezen dat hun methode werkt, een product op de markt is er nog niet. "Het is een proof of concept dus er moet nog veel geoptimaliseerd worden, maar we hopen natuurlijk wel dat bedrijven aan het werk gaan met onze ideeën en dat een concrete toepassing snel komt", zegt Aafke van Aalst. De detectiemethode kan breed ingezet worden om resistentie aan te tonen en antibiotica behandelingsstrategieën efficiënter te maken. 

Nog nooit heeft een team zoveel prijzen mee naar huis mogen nemen. Naast Grand Prize Winner heeft het team nog 8 prijzen gewonnen.