Aad van Doeveren van het Flora Theater strijdt voor behoud van de populier voor het Flora Theater. (foto: Jesper Neeleman)
Aad van Doeveren van het Flora Theater strijdt voor behoud van de populier voor het Flora Theater. (foto: Jesper Neeleman)

Kap van populier halverwege gestaakt, halve boom blijft achter

Algemeen

DELFT – Een populier op de Verwersdijk staat er momenteel wat eigenaardig bij. De boom is aan één zijde ontdaan van al z'n takken. Dit tot ongenoegen van Aad van Doeveren, directeur van het Flora Theater.

Door: Jesper Neeleman

De excentrieke Delftenaar had bezwaar gemaakt tegen de voorziene kap, maar vernam tot zijn verbazing dat de kap al was begonnen. Van Doeveren was niet de enige. "Ik begreep dat één van de omwonenden er met gebalde vuist op af is gestapt toen in de boom werd gezaagd." De kap werd gestaakt. Wat overbleef is een best bijzondere boom.

Misverstand
De gemeente Delft bevestigt desgevraagd de boom te willen kappen. De omgevingsvergunning was al aangevraagd. "Maar door een misverstand was de aannemer al gestart, terwijl vervanging pas begin volgend jaar gepland is, in afwachting van de vergunningsprocedure.", laat een gemeentewoordvoerder weten. "We hebben daarom het werk stilgelegd. In een brief hebben we de bewoners hiervoor excuses gemaakt en uitgelegd waarom we de boom willen vervangen."

Oud
De boom is hier in 1970 geplant en dus 47 jaar oud. "Gemiddeld genomen worden populieren op een leeftijd van 40 tot 50 jaar vervangen", geeft de woordvoerder aan. Aanleiding voor deze populier was het feit dat afgelopen zomer spontaan een zware tak afbrak. "Er stond geen harde wind en het was geen dood hout of zichtbaar overbelaste tak. Op oudere leeftijd – van meer dan 30 jaar - hebben populieren in toenemende mate last van ouderdomsgebreken. Zelfs bij goed regulier onderhoud kan niet volledig worden voorkomen dat er bij storm spontaan takken uitbreken. Deze boom staat vlak langs de rijbaan. Nu er spontaan een zware tak van de boom is afgebroken, vinden we het risico op schade of letsel te groot om de boom langer in stand te houden."

Aad van Doeveren vindt het maar onzin. "Grote bomen als deze slurpen CO2 op en maken zuurstof aan. We hebben in de binnenstad maar weinig bomen van zo'n omvang. Ja, er hing weleens een tak van die boom in onze dakgoot. Maar snoei 'm dan gewoon een beetje. Wat ze nu hebben gedaan, is een fraaie boom ruïneren. Veel mensen kijken er vreemd van op, of ze maken er foto's van. En ik ben niet de enige die zich er druk om maakt. Meerdere omwonenden zijn het niet eens met wat deze populier is gebeurd."

Herplant
Voor de herplant is gezocht naar een markante boomsoort die op deze locatie kan uitgroeien tot een beeldbepalende boom.
Voor de kenners: de gemeente wil hier een gleditsia triacanthos 'sunburst' planten. Deze doornloze christusdoorn heeft een karakteristieke open boomkroon met fris geel/groen blad. "Met een hoogte van 10 tot 12 meter past de boom goed in de beschikbare groeiruimte. De gleditsia kan ook goed tegen een standplaats in verharding", besluit de woordvoerder.