De bewoners van Parel aan de Schie zijn blij met hun Vermeervuilnisbak, maar hun sympathieke idee kan niet op ieders goedkeuring rekenen. (foto: Koos Bommelé)
De bewoners van Parel aan de Schie zijn blij met hun Vermeervuilnisbak, maar hun sympathieke idee kan niet op ieders goedkeuring rekenen. (foto: Koos Bommelé)

Vermeervuilnisbak voer voor discussie

Algemeen

DELFT - Delft is druk in de weer om straatmeubilair te ontdoen van stickers en graffiti. Een bekladde afvalbak was ook bewoners van Parel aan de Schie een doorn in het oog. Dus plakten ze er een sticker met het Meisje met de Parel er overheen. Die de gemeente vervolgens verwijderde.

Door: Jesper Neeleman

"We dachten dat we de stad hadden verfraaid", zegt Theo Kleijweg, één van de bewoners van het wooncomplex Parel aan de Schie. "Veel mensen vonden het leuk, toeristen stopten om er foto's van te maken." Dus liet hij een nieuwe sticker maken, die nu weer op de bak is geplakt.

De gemeente Delft laat weten geen voorstander te zijn van stickers. "Die zijn meestal niet erg duurzaam en worden al snel lelijk", reageert een woordvoerder. De Commissie Behoud Stadsschoon van Delfia Batavorum juicht het eveneens niet toe als bewoners op eigen houtje prullenbakken gaan versieren. Het zou de verrommeling alleen maar vergroten, laat hun voorzitter Peter Jonquière weten. "Ook al is de prullenbak met het Meisje met de Parel sympathiek en goed bedoeld; als de één iets mag plakken dan mag de ander het ook. Het zal dan makkelijk een rotzooitje worden. Verder is het de verantwoordelijkheid van de gemeente om afvalbakken goed in de verf te houden en te vervangen als ze worden vernield."

In Tilburg zijn recent veertig elektriciteitskastjes beplakt met historische foto's van Tilburg en markante inwoners. Dat oogde beter dan de graffiti en stickers die er anders op zaten, vonden de gemeente Tilburg, het plaatselijke ondernemersfonds en Marketing Tilburg. "Dit Tilburgse voorbeeld is een heel duidelijk idee", vindt Jonquière. "Goed ontworpen, met een heldere boodschap en het draagt bij aan een Tilburgs imago. In die zin zou Delft ook zoiets kunnen doen." Volgens centrummanager Tom de Weerdt van SCMD zijn in Delft al gesprekken over zulke initiatieven geweest., "Maar tot een concreet plan kwam het niet", voegt hij eraan toe. Zelf is hij positief. "Stel je voor dat alle afvalbakken in de binnenstad een Delfts blauw motief krijgen. Dat zou fantastisch zijn. De uitdaging is wel dat als je zoiets doet, je het in één keer goed moet doen en er best veel partijen nodig zijn die hierin mee moeten gaan."

Wat vindt u? Laat het weten op de Facebookpagina van Delft op Zondag of www.delftopzondag.nl.