Afbeelding

Dubbel Delft

vaste rubrieken

De ondernemers aan de Burgwal en de Beestenmarkt hebben in de loop der jaren een flinke omslag moeten maken als het gaat om hun klandizie. Vanaf begin vorige eeuw waren het vooral klanten die vroeg uit de veren waren.

Boeren en andere veehouders die van heinde en ver met hun schapen, geiten, varkens en koeien naar Delft togen in de hoop ze daar voor een goede prijs van de hand te doen. Overal zag je het economische fenomeen van vraag en aanbod in praktijk gebracht door het door veehandelaren gebruikte 'handjeklap'. Als de deal gesloten was, werd er in een van de etablissementen, waaronder het toepasselijke 'De Koophandel', contant afgerekend. Grote pakken geld wisselden daar onder het genot van een jonge jenever, een cognacje of een citroentje met suiker van eigenaar. Deze vee- of beestenmarkt strekte zich in eerste instantie uit van de Burgwal naar de huidige Beestenmarkt. Toen de handel wat terug liep, beperkte de markt zich tot de Beestenmarkt. De Burgwal is nu, zeker na het weren van 'de automobiel', een fraai deel van de stad met aan de ene kant de Brabantse Turfmarkt en aan de andere kant de Beestenmarkt.

De Burgwal dankt haar naam aan de verdwenen stadsgracht en stadswal op deze locatie. Hoewel de oorspronkelijke 'Burchwal' bestond uit het huidige Achterom, Brabantse Turfmarkt, Burgwal, een verdwenen gracht ter hoogte van het koor van de Nieuwe Kerk, het Vrouwjuttenland en de Verwersdijk. De zuidkant van de huidige Burgwal heeft in het verleden een andere naam gehad. In de geschiedenisboeken komen we de naam 'Broerhuyslaen' tegen. Deze laan was de toegang tot het minderbroerklooster dat daar gevestigd was. Toen in 1860 de gracht werd gedempt waren er heel veel namen in omloop. Reden voor de toenmalige gemeenteraad om het geheel Burgwal te noemen.

Het is altijd een bedrijvig stukje Delft geweest. Van Turfmarkt via veemarkt naar de huidige status, waarbij de zaterdagse markt anno 2017 nog de meeste sfeer geeft. Eigenlijk jammer dat de oude foto tot de Delftse historie behoort. Maar ja, wie heeft er nu nog een geit of een schaap in de aanbieding…
Meer Dubbel Delft? Kijk dan eens op de website www.dubbeldelft.nl.

Afbeelding