Afbeelding
Foto: Marc Schapers

Hemd van het Lijf: Ed van der Laan

vaste rubrieken

Ambachtelijk steenhouwer Ed van der Laan (55) was onlangs zeer aangenaam verrast toen hij een oorkonde kreeg uitgereikt vanwege zijn grote verdiensten voor zijn vak.

1.Waarom wil je hier op deze manier worden gefotografeerd?
"Ik werk hier meer dan 25 jaar als ambachtelijk steenhouwer en ik vind nog steeds dat ik een schitterend beroep heb. Daarnaast zijn bromfietsen, vooral Zündapps, al sinds dat ik een jaar of 15 was mijn grote hobby. Daarom deze foto op deze plek."

2.Hoe word je steenhouwer?
"Op de ambachtsschool ben ik opgeleid tot automonteur, een ander vak. Op een dag hoorde ik van een vacature bij de steenhouwerij vlakbij waar ik woonde en ben langsgegaan. Het was het kortste sollicitatiegesprek ooit. Er werd gevraagd of ik met machines kon omgaan en of ik tekeningen kon lezen. Daar heb ik 'ja' op geantwoord en werd direct aangenomen. Eenmaal aan de slag ben ik mijn vakdiploma's gaan halen."

3.Wat maakt dit beroep
zo boeiend voor je?

"Het is ambachtelijk werk, dat veel vakmanschap vraagt. Natuursteen is weerbarstig materiaal; een fout valt nauwelijks te herstellen. Je maakt iets dat een eeuwigheid meegaat. Het geeft veel voldoening als je een grafsteen precies zo kunt maken, dat die helemaal voldoet aan de wensen van de nabestaanden."

4.Is het zwaar werk?
"Zeker, maar het is veel beter dan het vroeger was. Eerdere generaties steenhouwers werden niet oud. De meesten kregen stoflongen, met alle gevolgen van dien. Bovendien moest je zelf alles alles sjouwen en tillen. Daar hebben we nu apparatuur voor, maar steenzagen of een grafsteen plaatsen blijft ondanks die hulpmiddelen zwaar werk. Nu ik wat ouder word, merk ik dat. Daarom houd ik me langzamerhand ook wat meer bezig met de verkoop."

5.Maken jullie
alleen grafstenen?

"We doen veel meer: we restaureren ornamenten, maken stoepen, stellen gevels, noem maar op. We hebben bijvoorbeeld die prachtige doorgang gemaakt van het Oude Delft naar het (oude) stadskantoor. Ik heb meegewerkt aan het graf van Vermeer. Dat zijn fantastische opdrachten."

6.Waar ben je het het
meest trotst op?

"De Weesbrug aan de Oude Delft, die is mooi 'uitgepakt'. Als ik daar langsloop ben ik trots omdat wij die hebben gemaakt. Laatst vertelde iemand me dat hij het zo'n mooie brug vond, zonder dat hij wist dat ik die had gemaakt. Dat zijn leuke dingen."

7. Hoe zit dat met die oorkonde?
"Een complete verrassing. Op 18 mei was ik officieel 25 jaar in dienst bij de steenhouwerij. We gingen met het hele bedrijf naar de diploma-uitreiking van mijn jongere collega Marvin. Tijdens deze bijeenkomst werd ik volkomen onverwacht naar voren geroepen en in het zonnetje gezet."

8.Wat doe je zoal als je vrij bent?
"Zandstralen, reviseren. Ik loop rommelmarkten en beurzen af in binnen- en buitenland op zoek naar onderdelen. In de afgelopen 40 jaar heb ik een grote verzameling bromfietsen opgebouwd met als absoluut pronkstuk de Zündapp 515 Special, een schitterende bromfiets uit m'n geboortejaar 1962."

9.Als ik burgemeester was...
"Mijn vrouw werkt in de Bieslandhof en ziet veel eenzame mensen. Ik zou ouderen en nieuwkomers met elkaar in contact willen brengen. Beiden kunnen daar, ondanks de taalbarrière, volgens mij veel plezier van hebben én veel van leren."

10.Wil je nog iets kwijt
aan onze lezers?

"Vooral aan ouders. Je ziet nooit meer kinderen 'stoeprandje' spelen. Buiten spelen is goed. Ik denk dat ouders hun kinderen achter de spelcomputer vandaan moeten halen en de straat op te sturen. Daar leren ze van. En het is leuk."