Afbeelding

Dubbel Delft

vaste rubrieken

Delft is natuurlijk een stad die gezien wil worden. Als je gezien wilt worden doe je iets, laat je van je horen, zorg je dat je boven de rest uit steekt. Dat kan ook letterlijk.

In de twaalfde eeuw was Delft bezig een belangrijk handelscentrum te worden in Holland. Men vond dat daar een belangrijk statussymbool aan ontbrak: een kerk, die je vanuit de wijde omtrek kon zien. Ook was de Nieuwe Kerk te klein om alle Delftse gelovigen te herbergen. Daarnaast was de kerk veel meer vervlochten met het maatschappelijk leven dan nu. Alles gebeurde in de kerk. Er werd gedoopt, gepreekt, getrouwd, begraven, gebeden, gebiecht en vergaderd. Er was in die tijd ook geen scheiding tussen kerk en staat. In 1240 werd daarom begonnen met de bouw van de Oude Kerk.

Doordat er in die tijd veel oorlogen werden gevoerd, duurde het uiteindelijk nog zo'n driehonderd jaar voordat de kerk werd voltooid. Langs het water van de Oude Delft woonden al sinds de Middeleeuwen mensen in kleine boerderijen op kleine terpen, een soort bulten van aarde. Doordat de bevolking groeide, groeide ook de terpen uit tot een langgerekte bult. Ergens in de historie is men een kerkje gaan bouwen waar nu de Oude Kerk staat. Bij een vroegere restauratie zijn in het middenschip resten gevonden van de fundamenten van dat kerkje. Zo'n zevenhonderdzestig jaar later staat de Oude Kerk, dankzij veel restauraties, nog steeds overeind.

Een beetje scheef, dat wel. Waarschijnlijk is de kerk al tijdens de bouw scheef gaan zakken. Er zit een soort knik in de toren die dat duidelijk maakt. Toen bleek dat de toren niet verder verzakte is men gewoon recht verder gaan bouwen. Een goede gok, want schever dan toen is de toren nooit gezakt. Het is overigens het oudste stenen gebouw in de Prinsenstad. De oude dame onderging veel restauraties en staat ook nu weer in een rok van steigers. Na een vorige succesvolle restauratie in 2000 vroeg Mr. Pieter van Vollenhoven of we nog wel moeten spreken van de 'Oude' Kerk. Hopelijk is deze restauratie succesvoller dan degene die tussen 1949 en 1960 werd uitgevoerd: daar werden zo hier en daar verkeerde materialen en middelen gebruikt waardoor opnieuw restauratie nodig was. De linker foto toont het herstel van afbrokkelende kademuren aan de kant van de Oude Delft.

Meer Dubbel Delft: www.dubbeldelft.nl.