Afbeelding

Hemd van het Lijf: Mike Bodde

vaste rubrieken

Mike Bodde schreef een thriller over de Tweede Wereldoorlog: 'De strijd van een soldaat'. De 31-jarige Delftenaar hoopt nog veel meer te gaan schrijven.

1. Waarom wilde je op de Markt worden gefotografeerd?
"Het is hier alle dagen van het jaar een leuke en gezellige plek. Je hebt de Nieuwe Kerk en het Stadhuis en nog veel meer fraaie panden. Ik vind dit het mooiste stukje Delft."

2. Wat heb je met de Tweede Wereldoorlog?
"Al vanaf m'n jeugd ben ik er mee bezig. Ik heb er al veel boeken over gelezen en documentaires over gezien. Het is wat vreemd om het mijn hobby te noemen, maar ik heb er een grote interesse in. Vooral de verhalen achter die oorlog blijven me boeien. Zowel die van de burgers, als die van soldaten."

3. Wanneer kwam je op het idee zelf een boek over de oorlog te schrijven?
"Elf jaar geleden heb ik een beginnetje gemaakt, maar daar vervolgens nooit meer wat mee gedaan. Mijn Nederlands is niet super goed. Ik vroeg me af wie het uit zou willen geven. Dus lag het in de la. Totdat ik dit jaar naar Normandië ging. Bij terugkomst dacht ik: Ik ga weer verder schrijven en zie wel waar het schip strandt. Twee weken later was het verhaal klaar en heb ik het naar Uitgeverij Boekscout gestuurd. Zij hebben het gelezen en ze vonden het een leuke verhaal."

4. Waar gaat je boek over?
"Over een Amerikaanse jongen die besluit te gaan vechten voor vrijheid. Hij doorloopt de training en wordt uitgezonden naar Nederland, waar hij deelneemt aan operatie Market Garden. Het gaat over zijn strijd. Zowel de oorlog, als wat het geestelijk met 'm doet. Het ligt een beetje in de lijn van de verhalen van het 101st Airborne Division, onder meer bekend van de tv-serie Band of Brothers. Het waren goed getrainde jongens die het niet makkelijk hadden. Ze werden steeds in het diepe gegooid."

5. Je droom is nu uitgekomen. Wat is je volgende droom?
"M'n volgende boek. Nadat 'De strijd van een soldaat' uitkwam ben ik daar meteen mee begonnen. Ik heb nu een leuk begin. Ik hoop het over anderhalf jaar af te hebben. Het speelt zich weer af in dezelfde periode: de Tweede Wereldoorlog. Dit keer gaat het over een Nederlands meisje die haar ouders verliest."

6. Wat vind je zo leuk aan schrijven?
"Ik heb dat altijd al gedaan. Vroeger schreef ik alles lekker van me af. Geen dagboek of iets, maar meer in therapeutische zin, als ik ergens mee zat. Momenteel merk ik, omdat ik het vaker doe, dat ik er steeds beter in word. Recent heb ik een cursus Nederlands gevolgd."

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan...
"Zou ik wat meer focussen op onderhoud in de stad. Ik kan wel merken dat hierop is bezuinigd. Veel geld is naar de Spoorzone en het nieuwe Stadskantoor gegaan. Vooral met het Stadskantoor heeft Delft de plank misgeslagen, vind ik. Zo'n gebouw past niet in Delft."

8. Wat heeft de Tweede Wereldoorlog ons geleerd?
"Heel veel. Onder meer dat het niet goed is als de macht bij een dictator ligt, zeker als die niet helemaal spoort. En natuurlijk dat oorlog niet veel oplost."

9. Wat hoop je ooit nog mee te maken?
"Dat een boek van me landelijk bekend wordt. En wat me ook heel leuk lijkt, is als ik ooit eens ergens iemand zie zitten die m'n boek leest."

10. Heb je ergens spijt van?
"Ja. Dat ik m'n boek niet eerder af heb gemaakt. Elf jaar lang heb ik er niets mee gegaan. Voortaan blijf ik lekker doorschrijven. Wie het boek wil bestellen, kan dit doen via www.boekscout.nl."