Afbeelding

Dubbel Delft

vaste rubrieken

Eén van de mooiere locaties in Delft is ongetwijfeld De Kolk. Een fraai breed water met panden er omheen die veelal nog de sfeer van eeuwen geleden uitstralen. De breedte van het water van de Kolk heeft alles te maken met een molen die al in de veertiende eeuw het water van de Oude Delft regelde.

Schepen die hier aankwamen moesten draaien om op de juiste wijze door middel van een windas over de dam van de Molenstraat te worden getrokken. In de Middeleeuwen was er aan de Kolk, toen beter bekend als Houtmarkt, een levendige houthandel. Vanuit de Kolk vertrokken in die jaren ook schepen naar Amsterdam. De Kolk heeft z'n naam hoogstwaarschijnlijk te danken aan het kolken van het water als schepen daar met veel waterverplaatsing bezig waren te draaien. Wie het water van de Kolk - en een deel van de rest van de binnenstad - eens goed wil bekijken zou eens een rondvaart moeten maken met de boten van Rederij Brands aan de Koornmarkt.

Er zijn vier rondvaartschepen waarvan de fluisterboot 'Willem de Zwijger', een van de eerste volledig elektrische rondvaartboot van Nederland is. Eind 2016 is de 'Antoni van Leeuwenhoek' ,de tweede elektrische rondvaartboot in de vaart genomen. Alle schepen zijn van het Delfts- grachtentype. Hierdoor zijn ze geschikt voor alle weersomstandigheden en kunnen ze met een volledig geopend of gesloten glazen dak varen. Zelfs voor oer-Delftenaren is het een aparte ervaring om je stad eens vanuit een heel andere hoek mee te maken. En via de schipper annex gids op de boot kom je nog veel te weten over de Prinsenstad. Op de linker foto zien we een fenomeen uit de vijftiger jaren, toen je met een heuse gondel door de Delftse grachten kon varen. Waarschijnlijk waren de niet altijd in een goede bui stekende weergoden er de oorzaak van dat dit Venetiaans aandoende beeld niet meer actueel is.

Nog los van het feit dat de gondelstok tegenwoordig om de tien meter vast zou zitten in oude fietsen en winkelwagentjes en wat er maar meer in de grachten wordt gekieperd. Opvallend is verder het hoekpand Kolk - Oude Delft en de panden links ervan, welke duidelijk zichtbaar in de tussenliggende jaren een flinke facelift hebben ondergaan. Geheel links is nog net de gevel van Köhlers Garagebedrijf te zien, later gebruikt door drukkerij Dijksman.

Meer info: www.dubbeldelft.nl.