Mehmet Taskir is voorzitter van de Turkse Culturele Vereniging in Delft. Hij hoopt veel Delftenaren te mogen begroeten tijdens de open dagen van de Sultan Ahmet Moskee.
Mehmet Taskir is voorzitter van de Turkse Culturele Vereniging in Delft. Hij hoopt veel Delftenaren te mogen begroeten tijdens de open dagen van de Sultan Ahmet Moskee.

'Ga niet af op een vooroordeel, maar leer ons kennen'

Algemeen

DELFT - Tijdens de braderie bij en open dagen in de Sultan Ahmet Moskee in de Buitenhof verwelkomt de Islamitische gemeenschap in Delft iedereen die wil weten wat daar nu eigenlijk allemaal gebeurt.

Soms wordt hij er een beetje moedeloos van. Mehmet Taskir is voorzitter van de Turkse Culturele Vereniging in Delft en wordt geregeld geconfronteerd met (voor)oordelen over zowel zijn nationaliteit als zijn godsdienst. "Het stoort me dat mensen zonder ons te kennen dingen over ons roepen." Toch geeft hij niet op. "We willen transparant zijn. Laten zien wie we zijn en wat wij geloven. Laten merken dat ook wij mee willen bouwen aan een goede samenleving in Nederland. Kom maar langs. We hebben geen geheimen."

Braderie
Daarom organiseert de Turkse Culturele Vereniging ook dit jaar weer Open Dagen in de moskee met daarbij een gezellige braderie. "We geven rondleidingen in de moskee, en er omheen hebben we kraampjes met tweedehands artikelen, Turkse producten en natuurlijk lekkere hapjes. Er zijn workshops, bijvoorbeeld over hoe je Turkse pizza maakt, en voor de kinderen is er onder andere een springkussen. De Open Dagen met braderie zijn van vrijdag 27 tot en met zondag 29 oktober, elke dag van 10.00 uur tot 19.00 uur.

Beeldvorming
Taskir begrijpt overigens heel goed dat zijn gemeenschap de beeldvorming niet mee heeft. Syrië, Isis en de problemen in Turkije, ze hebben hun weerslag op de islamitische gemeenschap in Nederland. "Maar projecteren mensen wat ze in de media horen op ons, zonder ons te kennen?", vraagt hij zich af. "Wij doen echt ons best om laagdrempelig te zijn. Wie wil kan hier binnenlopen en wordt te woord gestaan. We geven geregeld rondleidingen, ook aan scholen en TU studenten."
Hij geeft een voorbeeld van die laagdrempeligheid: "Ons vrijdagmiddaggebed wordt altijd vertaald en is gewoon openbaar. Wij willen laten zien dat we niets te verbergen hebben."

Tegen radicalisering
Natuurlijk beseft Taskir ook dat Delft te maken heeft gehad met Syriëgangers. "Maar als je ons leert kennen dan zul je ontdekken dat we echt maatregelen nemen tegen radicalisering. We organiseren info-avonden om het te herkennen. Toch twijfels? We werken uitstekend samen de gemeente en met de politie. Oordeel niet op grond van wat je allemaal over moslims hoort, maar leer ons kennen. Wij staan open voor vragen en discussie. Kom maar langs als je durft!"