Afbeelding
Foto: Marc Schapers

Hemd van het Lijf: Brechje Vermaat

vaste rubrieken

De van oorsprong Friese ontwerper/timmervrouw Brechje Vermaat (38) lijkt letterlijk in de wieg gelegd voor haar beroep. Amper vier jaar oud maakte zij al haar eerste stoel.

1. Waarom wil je op deze plek worden gefotografeerd?
"Dit is mijn werkplaats. Hier ben ik op m'n plek. Hier kan ik doen wat ik het liefste doe: meubels ontwerpen, houtbewerken en lesgeven."

2. Waar is hier?
"De oude Kabelfabriek. Toen we hier in 2009 introkken was het kaal en totaal verlaten. Inmiddels vind je hier allerlei kleine, ambachtelijke bedrijfjes, ateliers, vergaderruimtes en zelfs een brouwerij. Tegenwoordig is het een inspirerende omgeving."

3. Hoe komt een kind van vier erbij om een stoeltje te maken?
"Geen flauw idee. Van kinds af aan vond ik het leuk zelf dingen te bedenken en te maken. M'n ouders hebben allebei twee linkerhanden, maar ze lieten me vrij om alles aan te pakken. Ik weet nog, dat ik als tiener een oude buffetkast van m'n ouders helemaal uit elkaar heb gehaald en omgebouwd tot TV-meubel."

4. Hoe ben je in Delft
terechtgekomen?

"Ik kom oorspronkelijk uit Friesland en heb industrieel ontwerpen gestudeerd aan TU. Zodoende ben ik Delft terechtgekomen en gebleven. Mijn man zou het liefst in een wereldstad wonen; ik in een dorpje. Delft is een prima compromis. Je hebt hier rust en ruimte, een gemoedelijke sfeer, maar ook alle stedelijke faciliteiten vlakbij."

5. Een timmervrouw kom je niet elke dag tegen...
"Helaas bestaat het vooroordeel dat vrouwen niet sterk genoeg zouden zijn voor dit vak. Dat is onzin. Omgekeerd wordt ook gedacht dat een timmerman minder zorgvuldig zou zijn dan een timmervrouw. Dat is volgens mij net zo grote onzin."

6. Waarom deed je eerst industriële vormgeving?
"Na de middelbare school wilde ik het liefst naar het Hout- en Meubleringscollege (HMC), maar Ik kon goed leren en moest per se naar de universiteit. Nadat ik m'n diploma had gehaald, dacht ik: nu ga ik doen wat ik echt leuk vind en ben alsnog naar het HMC gegaan. Daar heb ik het vak pas goed geleerd, hoe je een schaaf moet gebruiken, een bijtel slijpen, etc."

7. Is dat zo belangrijk?
"Voor mij wel. Ik wil van begin tot eind alles zelf doen. Daarom wil ik niet voor een baas werken en wil ik ook geen personeel. Ik wil zelf iets bedenken, de klant uitleggen wat m'n idee is en vervolgens zelf maken wat ik heb beloofd te zullen maken."

8. Als ik burgemeester van Delft was...
"Ik vind dat we een fijne burgemeester hebben. Ze is zichtbaar en aanwezig bij evenementen en gelegenheden. Je merkt dat ze toegankelijk is. Als ik burgemeester was, zou ik dat proberen vast te houden."

9. Hoor ik een 'maar'?
"Het klinkt misschien ouderwets, maar ik zou graag zien dat in de beleidsplannen van de gemeente Delft wonen en werken meer wordt geïntegreerd. Ik denk dat goed is als ambachtelijke bedrijfjes als dit, die nu worden weggestopt op dit soort locaties, zichtbaarder zijn in de stad. Dat is niet alleen beter voor de levendigheid van de woonbuurten in Delft, maar ook voor de jeugd die dan ziet dat er meer is dan achter en computer zitten. Straks wordt deze locatie gesloopt en komt hier een wijk om in te wonen en te werken, maar uitsluitend 'schoon' werk. Dat betekent alleen maar meer computers."

10. Wil je nog iets kwijt aan onze lezers?
"Eigenlijk niet. Het klinkt misschien niet zo fraai, maar ik ben een echte vakidioot en ik ben vooral met m'n eigen ding bezig."