De omleiding voor fietsers loopt via de Engelsestraat. Fiets je via het Crommelinpad, dan bespaar je al gauw 30 seconde reistijd. Dus deed iedereen dit massaal, ondanks het verbod. (foto: Jesper Neeleman)
De omleiding voor fietsers loopt via de Engelsestraat. Fiets je via het Crommelinpad, dan bespaar je al gauw 30 seconde reistijd. Dus deed iedereen dit massaal, ondanks het verbod. (foto: Jesper Neeleman)

Verkeersregelaars mikpunt van agressie op Hooikade

Algemeen

DELFT – De Hooikade en Zuideinde zijn vanwege werkzaamheden al drie weken afgesloten voor doorgaand verkeer. De verkeersregelaars die het verkeer hier in goede banen moeten leiden moeten het ontgelden. Vijf van hen weigeren nog op dit stukje Delft te werken.

Door: Jesper Neeleman

De Hooikade en het Zuideinde bevinden zich op een drukke fietsroute tussen het station en de TU Delft, langs de Schie. Alle omleidingsborden ten spijt kiezen veel fietsers er alsnog voor die route te nemen. Daar stuitten ze vervolgens op afzettingen en verkeersregelaars. Die verzoeken fietsers een blokje om te rijden. "Voor sommige fietsers is dat blijkbaar te veel gevraagd", reageert wethouder Lennart Harpe. "Versperringen van rood witte blokken worden omver gegooid. Sommige fietsers rijden over de stoep. Helaas krijgen onze verkeersregelaars regelmatig zeer onbeschofte reacties van de mensen die ze aanspreken."

Extra handhavers
De gemeente heeft daarom extra handhavers ingezet om de verkeersregelaars te helpen. "Hiermee is de situatie helaas nog niet verbeterd. Het gedrag van behoorlijk wat fietsers blijft absoluut onbehoorlijk en onaanvaardbaar."
Dat daar geen woord van gelogen is, blijkt als we donderdagmiddag een kijkje nemen en met de verkeersregelaars in gesprek gaan. "Ik heb zoiets nog nooit meegemaakt", zegt één van hen, die niet met naam in de krant wil. Vooral tussen 07.00 uur en 08.30 uur, met haastige mensen op weg naar hun werk of de universiteit, was het erg. "In anderhalf uur tijd ben ik, schat ik, zo'n vijftig keer uitgescholden en beledigd."

Hij herhaalt op verzoek de kwetsende en racistische opmerkingen in combinatie met dodelijke ziektes die hij vandaag gehoord heeft. Die werden vooral geuit door studenten en oudere mannen, met name op momenten dat de verkeersregelaars alleen zijn. "Ik kan best wat hebben", voegt hij eraan toe. "Maar op het moment dat ze met je op de vuist willen, dan hoeft het van mij niet meer." Dus maakt hij vandaag zijn dienst af, daarna keert hij hier nooit meer terug, heeft hij z'n werkgever al laten weten. Gelukkig kan hij vandaag in elk geval één keer lachen. Als we vertellen dat Delft zich profileert als gastvrije stad.

Edith Vasbinder was afgelopen weken getuige van de chaos op de Hooikade. Zij woont hier, ongeveer ter hoogte van Huszar. Ze herinnert zich die eerste maandag dat het was afgesloten nog goed. "Dan zie je dat iedereen z'n weg zoekt. Alles en iedereen scheurde over de stoep. Er stond een verkeersregelaar. Die hield dan één iemand aan, tegelijkertijd gingen er honderd langs hem heen. De donderdag erop was die verkeersregelaar verdwenen. Toen was het weer einde oefening. Dapper en met grote smoelen fietsten onze toekomstige bestuurders hier weer over de stoepen richting de TU Delft. En dat doen ze natuurlijk op een manier die vooral zij prettig vinden." Ze werd in twee weken tijd drie keer aangereden, waarbij ze één keer ten val kwam. "Eén keer riep diegene, terwijl die doorfietste, nog sorry." De andere keren werd niet op of omgekeken.

Vasbinder belde meerdere keren naar de gemeente om aandacht te vragen voor de situatie. Ze voelde zich nauwelijks serieus genomen. Het hielp weinig. "Terwijl je een situatie als deze toch zo snel mogelijk moet oplossen? Maar ik ben het nu spuugzat. Ik bel niet meer. "

Het werk aan de Hooikade en het Zuideinde is volgens de planning pas eind december klaar. Wat zou hier moeten gebeuren? Vasbinder stelt voor deze twee straten volledig af te sluiten voor alles en iedereen. "En creëer voor bewoners van deze wijk op één bepaald punt een uitgang. Maar dat schijnt weer niet te kunnen." Wethouder Harpe laat weten dat de gemeente zich beraadt op situatie. "Wij tolereren absoluut niet dat onze medewerkers, die er staan voor de veiligheid van ons allemaal, onbeschoft behandeld worden", besluit Harpe.